Făurită de mainile iscusite şi neobosite ale meşterilor saşi îndrumaţi de cunoscutul pietrar sibian Andreas Lapicida ,Biserica Fortificată Lutherană de la Moşna stă mărturie istoriei locurilor şi a oamenilor. Călăuză prin meandrele istoriei , biserica a contribuit decisiv la făurirea istoriei Ardealului.
Măreaţa biserică se află în partea de Nord a judeţului Sibiu, pe cursul văii Moşna, în Podişul Hârtibaciului, pe drumul judeţean 141, Pelişor – Moşna – Mediaş. Fiind situată în centrul satului şi având dimensiuni impresionante biserica evanghelică se zăreşte încă de departe.
Localitatea săsească Moşna ,atestată din anul 1283, construieşte în perioada 1480-1486 una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzi din Ţara Vinului. Mărimea bisericii oglindeşte bunăstarea localităţii Moşna, care până în 1533 a fost în competiţie cu localităţile Mediaş şi Biertan pentru a deveni reşedinţă de scaun.
Nucleul ansamblului este reprezentat zidurile exterioare ale bisericii Sfânta Maria, ridicată la sfârşitul secolului XV, ducându-ne parcă cu gândul la zidul părăsit de la Monastirea Argeşului, pe care se va clădi “o mândră monăstire, loc de pomenire…monastire naltă cum n-a mai fost alta”.
Biserica încorporează unele elemente ale bazilicii anterioare şi foloseşte material de la aceasta. Pietre de la stâlpii care delimitau navele au fost folosite pentru ridicarea primei perechi de coloane. Nervurile de teracotă ale bolţii corului şi absidei se încheie în doua chei de boltă ce figurează un licorn(specific artei şi literaturii medievale) şi Maria cu Pruncul, ultima piesă fiind datată în 1525. Monogramele şi iniţialele de pe cheile de boltă din nava centrala nu au fost niciodată descifrate.
În secolul XVI, biserica şi turnul, aflate pe acelaşi ax la numai câtiva metri, au fost legate print-o construcţie defensivă (denumita în timp Primaria Veche, loc de refugiu al căpeteniilor comunităţii), cu doua corpuri cu volume diferite: unul – cu trei niveluri, alipit la sud acestuia, turnului si bisericii. Turnul propriu-zis al bisericii adăposteşte trei clopote, cel mai vechi fiind din 1515: turnul de poartă care se află înspre sud-est, iar pe latura sudică se află Turnul Slăninilor, care era folosit pentru depoziteze slăninii.
În colţurile de Nord-Vest şi Sud-Vest au fost construite bastioane. Pe partea nordică este un turn cu patru niveluri care proteja circulaţia pietonală. Biserica are 3 nave, separate de patru perechi de coloane.
Pe laturile de Nord şi Sud sunt două capele, la care se poate ajunge pe scara spirală din turnuleţul alipit de biserică. Stalpii răsuciţi şi înclinaţi, deasupra cărora se desfaşoară broderia bolţilor gotice în reţea, formează un ansamblu artitectural unic şi spectaculos. Impresionante sunt şi lucrările de fortificare, cu ziduri înalte de noua metri, cu drumuri de strajă şi cinci turnuri de apărare.
Ancadramentul de piatră al uşii, datat în 1501 şi realizat de acelaşi Andreas Lapicida, este unul dintre exemplele perfecte de sculptura gotica târzie din Transilvania.
Fiind situată mai în afara axelor de circulaţie ale vremii, Biserica Fortificată a fost ferită de distrugerile migratorilor, însă această poziţionare nu i-a oferit imunitate şi în faţa trecerii timpului nemilos. Aşadar, astăzi, biserica din Moşna trece printr-un impresionant demers de reabilitare, fiind propusă pentru intrarea în circuitul UNESCO.