Ingrediente pentru 6 porţii: o găină nu prea tânără, 300 g tăiţei de casă, 1-2 cepe, 1/2 ţelină, 1-2 rădăcini de pătrunjel, 1 morcov, câteva boabe piper, sare, mărar, leuştean şi pătrunjel tăiat mărunt şi 1 l de borş acru.
Mod de preparare:
Găina curăţată, spălată, se taie bucăţi, se fierbe cu apă atât cât este nevoie. După ce a fiert, se adună spuma, se adaugă puţină sare. Dacă mai apare spumă din nou, se adună, apoi se şterg marginile oalei şi se lasă să fiarbă încet pe foc domol. După ce pasărea a fiert 50-60 minute, se adaugă legumele întregi crestate la capete în patru şi se lasă să fiarbă încet împreună pâna va fi gata.
În acest interval, se prepară tăiţeii de casă cu ou şi cu făină cât cuprinde: 2 ouă, 300 g făină, 2 linguri sifon sau apă, 1/2 linguriţă sare.
Se cerne făină, se face un loc la mijloc, în care se sparg ouăle, se pune apa şi sarea, se amestecă mai întâi cu o linguriţă şi apoi cu mâna, adăugând puţină apă sau făină dacă mai este necesar, pentru a obţine un aluat mai consistent.
Dupa ce aluatul este bine frământat (dacă tăiem cu un cuţit aluatul se văd mici başicuţe), se acoperă cu un şervet şi se lasă să se odihnească 10-15 minute. Se întind apoi două foi cât se poate de subţire, se lasă să se zvânte 10 minute, se presară cu făină, se rulează şi se taie tăiţei cât mai subţiri. Se împrăştie apoi tăiţeii pe masă sau pe un şervet şi se lasă să se usuce.
După ce gaina a fiert, se scoate împreună cu legumele, se pune pe platou, iar în supa strecurată se pun la fiert tăiţeii. Când tăiţeii sunt fierţi, se potriveşte supa la gust de sare şi se acreşte cu borşul fiert separat şi curăţat de spumă.
La servire, bucăţile de pasăre se pun într-un castron, peste ele se toarnă borşul şi tăiţeii şi se presară cu verdeaţă.
Poftă bună!
Sursa: gustos.ro
Colaj realizat de Leonte Miruna Andreea
foarte misto reteta, cu borsu’ as cam avea o problema, ca 1 litru de bors din comert e cam degeaba, este apa chioara. altfel, cum spuneam, misto reteta. dar. dar!!!
adica cum vine asta, o ciorba de gaina de 6 PORTII?!?!? pai ce strachini aveti voi, nenica?
pai o gaina cantareste in mod normal vreo 2,5 kg. hai s-o punem la doua kile. impartit la 6, asta inseamna o strachina de ciorba in care doar carnea cantareste aproximativ 350 de grame. om fi noi moldoveni, dar mai stim si noi ce-i aia o bicicleta medicinala, un stepper, totusi.
mi se pare ca lucrurle stau usor diferit in ceea ce priveste portionarea. hai sa zicem ca se ia una bucata gaina si se transeaza cam asa: doua pulpe, asta inseamna patru bucati; doua inferioare, doua superioare. ca nu-i trantim omului pulpa intreaga, poate mai vrea si un desert. plus doua aripi, deja avem 6 portii. la aripile astea se mai adauga spatele si pieptul, pe care eu le impart in cel putin alte patru bucati, ca-s suficient de mari si ar fi de bun simt sa incapa si niste zeama in strachina omului. mai punem gatul, poate si ceva maruntaie, sarim lejer de 10 portii suficient de pline de carne.
si nu uitam ca inainte sa ardem gatul cu niste tzuika, plus ca ajuta la digestie, mai ales daca e suficient de multa, ca sa nu mai zic ca o ciorba de gaina nu-si poata gasi linistea daca nu e stropita ulterior cu niste vin popesc, asa, de sufletul oamenilor buni.
hai pofta buna si n-o luati personal. 🙂
Cum s-o luam personal, ne bucura pofta cu care ai portionat ciorba. Te mai asteptam si cu alte comentarii sau cu articole. Traieste Romaneste