pe ROMARG
Rating total: /5

Castelul Cantacuzino este situat  în staţiunea Buşteni, într-o zonă pitorească la poalele Muntelui Zamora, în cartierul şi strada cu acelaşi nume. Priveliştea pe care o surprinde, este absolut magnifică, oferind o doză impresionantă de prospeţime şi romantism. Curtea castelului este spaţioasă, iar aici pot fi admirate grote, fântâni arteziene şi mini-cascade.

Castelul Cantacuzino a fost ridicat în 1911, la cererea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832 – 1913). Datorită averii impresionante pe care o deţinea, prinţul era poreclit Nababu, iar zvonurile speculează că ideea construirii castelului a pornit ca o reacţie orgolioasă faţă de Castelul Peleş din Sinaia.

Castelul Cantacuzino preia forma literei U, cele trei laturi ale edificiului deservind unor scopuri precise. Latura de nord era rezervată personalului castelului, existând şi un pavilion de servicii, latura de est avea rolul de grajd, garaj şi pavilion administrativ, iar latura de vest era locuită de familia Cantacuzino.

Castelul se distinge prin  elemente de arhitecură neobrancovenească, fiind bogat ornamentat şi amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, şeminee cu piatră albă şi ornamente din mozaic.

Corpul central reuneşte o colecţie de heraldică, reprezentând blazoanele familiilor inrudite prin alianţă cu familia Cantacuzino, dar şi portrete ale membrilor familiei, picturi realizate pe piele de Cordoba.

În curtea castelului a fost construită între 1933-1936 o mică biserică maramureşeană, pe locul uneia de la 1700. În anul 1948, aceasta va fi închisă din cauza naţionalizării castelului, iar după aproape 50 de ani de uitare, biserica este sfinţită din nou. Astăzi, aici se pot oficializa cununii religioase sau botez copii.

Cumva previzibil, castelul a suferit mult în urma intervenţiei comuniştilor, care au distrus picturile murale, acoperindu-le cu un strat gros de vopsea. După naţionalizare, castelul a fost transformat în Sanatoriu al Ministerului de Interne, iar piesele de mobilier au fost pierdute.

Astăzi, Castelul Cantacuzino figurează pe lista obiectivelor turistice de pe Valea Prahovei, iar asta datorită investitorilor care au cumparat domeniul de la moştenitorii familiei Cantacuzino şi au încercat să-l reconstituiască.

Cert e că uşile şi tocurile de la etajul castelului, cât şi feroneria nu sunt originale. Multe camere sunt complet goale. Însă, ne putem însă bucura de autenticitatea frizelelor şi vitraliilor, cât şi de tavanul casetat, pictat, deosebit de proaspăt şi viu.

Castelul este deschis publicului larg, atât pentru vizitare, cât şi pentru organizare de evenimente. Este un loc relaxant, care pe lângă luxul peisajului, atmosfera boierească şi detaliile rupte din istorie, pune la dispoziţie un restaurant cu terasă, unde te poţi opri pentru a savura delicatesele preferate.

PROGRAM DE VIZITARE:

Luni – Duminică 10.00 – 16.00 (intrarea în castel se face din oră în oră, însoţiţi de un ghid turistic)

TAXE:     Adulţi – 20 lei     

                    Studenţi, pensionari – 15 lei                                                             

                   Copii      12 -18 ani – 10 lei

                                    6 – 12 ani – 5 lei

                                    sub 6 ani – gratis               

                     Poze amatori – 10 lei

ADRESĂ: Busteni, Str. Zamora, nr.1; Prahova 105500

Pagină web: www.cantacuzinocastle.ro

E-mail: office@cantacuzinocastle.ro

 

Autor: Valentina MERLICI

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe