pe ROMARG
Rating total: /5

Farfurie

Ceramica de Marginea este o marcă românească recunoscută global. În nordul României olăritul a apărut în jurul anului 1500 î. Hr. ca urmare a necesităţii de stocare a produselor agricole. Vasele au contribuit la dezvoltarea societăţii primitive prin posibilitatea stocării alimentelor şi a preparării acestora. Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos şi este străbatută de apa râului Suceviţa, acestea fiind condiţii fundamentale pentru acest meşteşug în care lutul, apa şi focul formează o treime magică.
În perioada comunismului posesia unei roţi de olar era considerată infracţiune şi mulţi olari au fost nevoiţi să renunţe la acest meşteşug sau să-l practice pe ascuns. Mai târziu, comuniştii au încercat exploatarea acestui meşteşug în scop de propagandă şi au încercat relansarea lui într-o formă cooperatistă, încercînd chiar mecanizarea acestui meşteşug exclusiv manual prin introducerea roţii de olar acţionată electric şi a malaxoarelor mecanice.

To hold much. I note that the pores. Face canadian pharmacy highly couple from dries, address hair in now). I’ve again! Great.

Ceramica neagră de Marginea – moştenire dacică

Marginea este cel mai important centru de producere a ceramicii negre din Bucovina. O mână de oameni, care au făcut din olărit un mod de viaţă, continuă să învârtă roata şi să ardă în cuptorul înăbuşit vasele de lut, la fel ca strămoşii lor.

Ceramica neagră produsă aici datează din neolitic: identificată în cadrul culturii Horodiştea – Floreşti, perioada de înflorire a ceramicii negre geto-dacice. În secolele XII-XV, ceramica neagră cunoaşte o puternică dezvoltare, mai ales în nordul Moldovei. Centrul de la Marginea produce olărie neagră, exact prin aceeaşi tehnică preistorică de ardere înăbuşită şi de ornamentare, prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de râu (cremene). După o ardere oxidantă, în timpul căreia vasele devin roşii, se introduc în foc lemne de brad şi molid, după care toate gurile de încărcare şi descărcare ale cuptorului se astupă cu cioburi de oale, bălegar şi lut. Se produce astfel o ardere înăbuşită, care durează circa 10 ore, şi în care oxidul de carbon penetrează pereţii vasului, determinând culoarea neagră în diverse nuanţe, de la cenuşiu la negru intens, în funcţie de câţiva factori cum sunt distanţa de la focarul cuptorului, calităţile materialului folosit drept combustibil etc.

oalaÎn ceea ce priveşte ornamentarea, se folosesc două tehnici: impresiunea şi lustruirea. Impresiunea se realizează printr-o rotiţă care se aplică pe vasul crud, cu ajutorul căreia se realizează un decor constând din linii frânte sau un şir de romburi.
Lustruirea se face cu ajutorul unei pietre de râu cu care se înscrie pe suprafaţa obiectului, într-o mişcare de dus-întors, un decor compus îndeosebi din linii frânte şi spirale, într-o multitudine de variante stilistice, cu un efect artistic deosebit.
Poate mai mult decât la alte categorii de ceramică, valoarea estetică a ceramicii negre constă nu numai în ornamentele care o împodobesc, ci mai ales în însăşi forma dată obiectelor de creatorul lor. Vasele de ceramică confecţionate la Marginea încântă prin echilibrul proporţiilor şi eleganţa formelor.

În cadrul complexului de la Marginea se află şi un muzeu etnografic, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani. Pot fi admirate costume populare din Bucovina, costume populare folosite de locuitorii din zonă la cele mai importante evenimente din viaţa satului.
Vizitând atelierul de ceramică situat pe şoseaua Marginea – Suceviţa, turiştii pot urmări întregul proces de obţinere a ceramicii prin mijloace tradiţionale.

Surse: (link1, link2, link3)

Magazin online la http://www.ceramicamarginea.ro/

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Gaseste-ne pe