pe ROMARG
Rating total: /5

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în timpul domniei lui Petru I Muşat (1375-1391), fiind atestată documentar pe 11 februarie 1388 şi este una dintre cele mai cunoscute şi frumoase cetăţi din România.

Constituie o imagine a Sucevei medievale, care a reprezentat reşedinţa Voievodală a Moldovei timp de aproape 200 de ani şi a fost  principal centru militar, al ţării. Are o istorie bogată în evenimente şi fapte de luptă şi s-a identificat de-a lungul anilor cu gloria militară şi cu idealul de independenţă.

Din ordinul lui Ştefan cel Mare încăperile din interior sunt restaurate şi se adaugă zidul de incintă care înconjoară fortul. Zidul de incintă a fost construit în două etape: în prima etapă, înainte de anul 1476, se construieşte un zid lat de 1,5 m, întărit cu turnuri pătrate, în a doua etapă, înainte de anul 1497, se adaugă la primul zid un al doilea, lat de 2 m, iar turnurile pătrate devin semicirculare.

În interiorul cetăţii se aflau încăperi pentru soldaţi, camere pentru domn şi familia sa, o capelă, o baie cu aburi,  o închisoare, un loc de execuţie, turnuri de apărare, depozite de alimente şi muniţii. Cetatea de la Suceava a fost supusă unor puternice asedii în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1476, 1485, 1497), dar nu a putut fi cucerită. În timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanu (1564-1568), din dispoziţia turcilor, Cetatea de Scaun a Sucevei este incendiată, iar capitala este mutată la Iaşi.

Aici au locuit pe lângă voievozii amintiţi mai sus şi boieri cu ranguri înalte în administraţia statului medieval moldav, de la vistiernic până la hatman.

Program de vizitare

vara » luni / închis
vara » marţi – duminică / 08:00 – 20:00

iarna » luni / închis
iarna » marţi – duminică / 09:00 – 17:00

Taxă vizitare

copii, elevi, studenţi / 2 lei
adulţi / 4 lei

taxă fotografiere / 5 lei
taxă filmat / 8 lei

Află mai multe despre istoria Cetăţii de Scaun a Sucevei:  http://orasulsuceava.ro/unde-iesim/obiective-turistice/cetatea-de-scaun-a-sucevei/istorie/#more-309

Articol de Ana-Maria Muşat

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe