Situat în comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş, conacul familiei Brătianu, numit, ca şi satul în care se află, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România.
Acesta este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi – Ion şi Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor în formarea României moderne.
Domeniul Florica este format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi un observator astronomic, toate înconjurate de minunatele podgorii ale Ştefăneştiului. Acest conac este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care au transformat cocheta casă într-o reşedinţă boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră.
În vecinătatea casei, în parcul “Florica” se află grupul statuar “La Vulturi” (sculptor Iosef Mestrovic), coloana de piatră de factură antică, greco-romană şi crucea de altar a bisericii de lemn din Albac (1746). Parcul dendrologic de la Florica păstrează exemplarele deosebite a patru specii de arbori-monument al naturii şi peste trei sute de asociaţii florale şi arhitecturi dendrologice. Din punct de vedere muzeologic, acest parc reprezintă zona de protecţie a ansamblului arhitectural de stil neoromânesc, ridicat de arhitectul Petre Antonescu şi de familia Brătianu la poalele acestui deal din Piemontul Cândeştilor.
În imediata vecinătate a conacului de la Florica se află Capela familiei Brătianu, ctitorită în anul 1898 cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. De-a lungul timpului au fost înmormântaţi aici I.C. Brătianu, Ionel Brătianu, Vintilă Brătianu. Dinu şi Gheorghe Brătianu, morţi în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmaţiei, au fost şi ei aduşi peste ani în capela de la Florica.
Domeniul de la Florica este înconjurat de sute de hectare de viţă de vie, de cultura căreia s-a ocupat mai ales I.C. Brătianu. Via constituia o importantă sursă de venit pentru familie. De asemenea, vila Florica mai producea pentru piaţă unt, brânză şi smântână de calitate superioară, apreciate chiar de regele Carol I care spunea: “cu toate insistenţele mele, la fermele regale nu pot obţine untul de la Florica“.
În vilă se află Biblioteca suspendată, cea mai importantă bibliotecă particulară din România.
„Mecca liberalilor”, conacul de la Florica a intrat în istorie şi merită vizitat de orice iubitor al trecutului poporului român; o vizită aici este o întâlnire cu istoria însăşi.Contact (link)
The up a thick baby hair worlds is online cialis once was a fact acne of very?