Crisana este regiunea careia i se aplica principiul ca esentele tari se tin in recipiente mici. Defileuri, cascade, pesteri, toate sunt adunate intr-un tinut intins pe ceva mai mult decat suprafata unui judet.
Crisana se afla in partea de vest a Romaniei si cuprinde judetul Bihor si o parte a judetului Arad. I se mai spune si Tara Crisurilor, de la numeroasele rauri care poarta acest nume, cele mai importante fiind: Crisul Repede, Crisul Negru si Crisul Alb. Legenda spune ca un crai lacom i-a obligat pe fiii lui Cris cel Batran sa caute o comoara de aur. O vrajitoare insa a prefacut in apa curgatoare pamantul de sub picioarele celor trei feciori de imparat. Soldatii craiului care-i escortau pe tineri au fost transformati si ei, de vrajitoare, in „crisuri” mici si repezi.
Adevaratul aur al Crisanei, un teritoriu nu foarte intins, sta ascuns in atractiile sale turistice numeroase, mai ales in cele naturale. Aici gasesti cea mai lunga pestera din tara, cea a Vantului (47 km), dar si una dintre cele mai bine amenajate formatiuni carstice din tara, Pestera Ursilor. Dupa cum ii spune si numele, Pestera Ursilor adaposteste mari cantitati de oase ale ursului de caverna, disparut in urma cu 15000 ani. Un alt obiectiv magnific, Cheile Galbenei, incepe sa se desfasoare brusc, la poalele unui perete vertical de calcar, formand cel mai mare si mai salbatic canion din Muntii Apuseni, in apropiere se afla Cetatile Ponorului, deschidere monumentala a unui complex carstic format din opt bazine care au un curs subteran bogat. Intre ele, vei descoperi Lumea Pierduta. Un nume inspirat pentru un complex peisagistic, carstic si speologic format dintr-o padure cu avene (pesteri circulare), pesteri si izbucuri (izvoare de apa cu debit intermitent). Spre toate aceste minunatii ale naturii se poate pleca din Arieseni, o statiune din Muntii Bihor, situata la o altitudine de circa 1.000 m, renumita inclusiv pentru partiile sale de schi. Pentru odihna si tratament, mai cunoscute sunt in vestul Apusenilor, Baile Felix si Stana de Vale.
Pe langa aceste frumuseti ale naturii, mana omului si-a lasat din plin amprenta in Crisana. Merita sa vezi vestigiile Cetatii Oradei, o citadela cu cinci bastioane la colturi sau cetatea antica a dacilor, Ziridava. Te poti reculege la Biserica cu Luna (Oradea), care si-a primit numele de la un orologiu instalat in turn in 1793. Acest mecanism complicat construit de un mecanic ingenios din oras, reproduce complet miscarea de rotatie a astrului nocturn, iar daca vrei sa stii cum arata un ferastrau de scanduri, actionat de apa, si sa admiri cele mai frumoase costume populare din regiune, mergi in comuna Pietroasa, un remarcabil centru etnofolcloric.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului