Rating total: /5
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Numărul femeilor care au devenit chirurg cardiovascular şi chiar au lucrat în specialitate este foarte mic peste tot în lume, în România fiind, în prezent, un singur astfel de caz: medicul Mioara Cocora, de la Institutul de Cardiologie din Timişoara.

S-a născut în Reşita şi a devenit timişoreancă în clasa a X-a. Mărturiseşte că şi-a dorit dintotdeauna să devina medic şi că in anul IV de facultate pasiunea pentru medicină a cuprins-o definitiv. După absolvire a ales medicina cardiovasculară, o specialitate care, după părerea ei “se construieşte într-o viaţă”.

Acum are o experienţă de aproape 20 de ani în cadrul Secţiei de Chirurgie cardiovasculară de la Institutul de Cardiologie din Timişoara, şi a rămas prima femeie din ţară specializată în chirurgia cardiovascularã. A lucrat în spitale din vest, dar Parisul sau New-York-ul nu au convins-o. Preferă, mai degrabă, să vorbească despre avantajele de a rămâne în ţară. “Sunt prea multe argumente. Aici sunt rădăcinile, familia, limba maternă şi tradiţiile, prea multe amintiri”, crede Mioara Cocora

Mioara Cocora are “la activ” câteva sute de operaţii dintre cele mai complicate, de la chirurgia pe cord bătând sau chirurgie coronariană exclusiv arterială, până la reconstrucţie de valve. Deşi s-a specializat într-un domeniu pe care mulţi l-au considerat exclusiv destinat bărbaţilor, Mioara Cocora admite că nu s-a simţit niciodată ca o intrusă, lucru pe care îl datorează colegilor. Ca orice medic, a avut şi eşecuri, şi bolnavi dezamăgiţi. “Când operezi în fiecare zi 2-3 pacienţi, nici nu îţi mai dai seama câte vieţi salvezi. Mai degrabă ai tendinţa să te gândeşti la eşecuri”, spune chirurgul de 43 de ani.

În meseria de chirurg, moartea poate oricând să deschidă uşa sălii de operaţie. “Am avut bolnavi banali pe care i-am pierdut. E foarte dureros. Cine nu îşi asumă însă responsabilitatea unui eşec, nu porneşte la drum”, spune Cocora. Chirurgii sunt conştienţi de acest fapt atunci când operează “cu inima pe masă”. În spatele acestor intervenţii anevoioase stau însă ani întregi de experienţă, sute de ore de studiu, iar pacienţii au încredere că sunt pe mâini bune.

Sala de operaţie reprezintă aproape totul pentru Mioara. “Meseria asta te educă şi te formează în grija pentru detaliu, pentru exactitate, pentru precizie.” Îi pare rău că nu are destul timp să facă tot ce şi-a dorit. Pentru ea a trebuit să devină de ajuns faptul că poate dărui o nouă zi oamenilor cu inima bolnavă.

Ana-Maria Marcu

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
(0 )
Experienta auditiva
(0 )
Experienta olfactiva
(0 )
Experienta gustativa
(0 )
Experienta tactila
(0 )
Rating total: /5 din 0 voturi


5 răspunsuri pentru ““Cu inima pe masă”- Mioara Cocora – singura femeie chirurg cardiovascular din România”

 1. docteur marcel spune:

  MULT STIMATA DOAMNA Dr.MIOARA COCORA.Vreau sa va urez multa sanatate si reusite in viata si activitate (atit dvs. cit si ficei dvs.)pentru binele pe care il faceti pacientilor. CU MULTA STIMA SI RESPECT.

  un pacient care abeneficiat de
  stiinta si miinile dvs.

  Docteur Marcel.

 2. George U spune:

  Ca orice om,niciodata nu te gandesti ca vei fi bolnav.Dar cu trecerea anilor aceasta se intampla! Toata ignoranta,modul uneori criminal in care ne-am purtat fata de acest trup firav,purtator de viata, se intoarce sa platim acele greseli ale tineretii.Si atunci apare din neant cate o minune cum este si Dr.Mioara Cocora! Un om plin de modestie dar cu o inima cat Romania! Surazator te asculta,te incurajeaza,si in final produce efectiv minunea! Revii la viata! Daca pana la cei peste 52 de ani am promis multor femei inimima mea,iata ca soarta a facut sa o poata avea in mainile ei catifelate Doamna Dr.Mioara Cocora.Ma intreb,daca in tara asta pe care toate somitatile o parasesc,indiferent de specializare,nu ar ramane cate unul precum acest medic de exceptie,care ar fi gradul de decese? Spre cine si unde ne-am indrepta? Si nu in ultimul rand cu ce costuri? Si cati dintre noi ne-am permite! Doresc din inima mea reparata tot binele din lume si multa sanatate acestei femei medic care m-a readus la viata la cei 52 de ani.Dumnezeu sa va binecuvanteze Doamna Dr.Mioara Cocora.

 3. cladia spune:

  poate cineva sa-mi dea un nr de tel al dn doctor

 4. Rozalia Cazan spune:

  Buna ziua…..daca cineva are nr de tel al dr Mioara Cocora il rog sa mi/l dea si mie,adresa de email rozalia.cazan@yahoo.it.VA MULTUMESC DIN SUFLET.

 5. Dumnezeu sa va binecuvinteze !!!
  Sa fiti, in continuare, prelungirea mainilor Lui.

  Cu dragoste si recunostinta,
  Cristian Moisescu

Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×