pe ROMARG
Rating total: /5

Emil George Palade (n.19 noiembrie 1912 –d. 8 octombrie 2008) s-a născut la Iaşi într-o familie de profesori. Tatăl, Emil Palade, a fost profesor de folozofie iar mama sa, Constanta Cantemir-Palade, profesoară de liceu.

Aşa cum afirmă chiar domnia sa în autobiografie, mediul familial explică dragostea născută încă din copilărie pentru cărţi, şcoală şi educaţie.

În 1930 s-a înmatriculat ca student la facultatea de medicină a Universităţii din Bucureşti. A absolvit-o în 1940, obţinând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942 – 1945, Emil George Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. A pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicaţii ştiinţifice din domeniul biologiei celulare.

După cel de-al doilea război mondial, încuranjat de Grigore Popa, succesorul lui Rainer, pleacă în Statele Unite ale Americii unde este angajat pe post de cercetător la New York University.

Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research şi l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară. George Palade a realizat importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie.

În 1974 dr. Palade a primit  Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve: for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology (în traducere: „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”), cu referire la cercetările sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale.

La 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esenţiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

Emil George Palade moare în data de 8 octombrie la vârsta de 96 de ani în Statele Unite ale Americii.

Sursa: en.wikipedia.org

Cristina Moise

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe