Pe meleagurile româneşti s-au născut numeroşi oameni de valoare, personalităţi de renume naţional şi internaţional. Printre aceste persoane se numără şi Gheorghe Pănculescu, inginerul român care a contribuit la construcţia unuia dintre cele mai frumoase simboluri europene şi de ce nu mondiale: Turnul Eiffel.
Gheorghe Pănculescu s-a născut în anul 1844 în localitatea Vălenii de Munte, judeţul Prahova. Acesta a studiat ingineria în cadrul Politehnicii din Zürich şi după absolvirea cursurilor, la recomandarea lui Vasile Alecsandri, ajunge să lucreze în cadrul companiei franceze Eiffel, fondată de Gustave Eiffel.
În anul 1878 Gheorghe Pănculescu revine în România pentru a proiecta şi construi linia de cale ferată dintre Bucureşti şi Predeal. Termenul acordat pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilit la 5 ani, însă linia de cale ferată a fost finalizată în mai puţin de un an. Acest lucru a fost posibil datorită invenţiei lui Gheorghe Pănculescu şi anume tehnica de preasamblare a şinei pe traverse în afara spaţiului de cale ferată, urmând apoi montarea segmentelor în locaţia finală.
Inovaţia inginerului român a atras atenţia cunoscutului Gustave Eiffel. În 1879 acesta s-a deplasat la Vălenii de Munte pentru a discuta cu Gheorghe Pănculescu despre adaptarea tehnicii sale pentru construirea unui turn inedit, înalt de 300 m. Această construcţie avea să participe la Expoziţia Universală din 1889. Astfel prin asamblarea treptată a părţilor metalice confecţionate la sol a luat naştere Turnul Eiffel.
Despre contribuţia lui Gheorghe Pănculescu la ridicarea faimoasei construcţii s-a făcut referire în cadrul studiului intitulat „Communication sur le travaux de la tour de 300m” datând din 1887. În cadrul acestuia Gustave Eiffel recunoaşte rolul esenţial pe care l-a avut invenţia inginerului român aplicată întâia dată la construirea tronsonului de cale ferată Bucureşti- Predeal.
La 15 septembrie 2004 în semn de recunoştinţă pentru activitatea inginerului Gheorghe Pănculescu, o şcoală de arte şi meserii din Vălenii de Munte ce data din 1774 primeşte numele Şcoala de Arte şi Meserii Ing. Gheorghe Pănculescu.
Sursa: en.wikipedia.org
Articol de Gabriela Stroe