pe ROMARG
Rating total: /5

Au trecut sărbătorile, a trecut concediul şi vacanţa dar indigestiile, starea de rău,  kilogramele luate în cele câteva zile de petrecere au ramas. Ce afurisite, nu puteau să treacă şi ele odată cu sărbătorile?

Dacă vă aflaţi în situaţia asta am nişte sfaturi, în special pentru prevenirea unor astfel de întâmplări.

În primul rând oamenii deştepţi trebuie să înveţe din greşeli, dacă te dai o dată cu capul de uşă e proastă uşa, dacă te ai a doua oară, tot uşa e proastă, dacă te dai a treia oară atunci…începe să fie problema ta.

Astfel încăt anul acesta, de Pasti, să nu mai mănânci până simţi că nu mai poţi să te ridici de la masă. Nu zice nimeni să nu mănânci din toate, dar 2 -3 linguri din fiecare e de ajuns să simţi gustul fără a te îndopa. Trecând de la post la masa îmbelşugată de sărbători, bombardezi organismul care s-a dezobişnuit de astfel de “festinuri” şi aşa apar problemele de digestie, de indispoziţie. Am să încerc să explic puţin cauza apariţiei acestor probleme.

Sistemul digestiv este compus din: cavitatea bucală, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale şi submandibulare), esofag, stomac, intestin subţire, intestin gros, ficat, vezica biliară şi pancreas.
Digestia propriu-zisă a alimentelor are loc în stomac şi în intestinul subţire. Absorbţia se realizează la nivelul intestinului subţire. Digestia lipidelor prezente în cantitate mare  în compoziţia meselor de sărbători (de la carne de porc, slănină până la maioneză) se face cu ajutorul bilei.

Bila se acumulează în vezica biliară şi în momentul în care produşii de digestie lipidică ajung în porţiunea inferioară a stomacului, vezica biliară se contractă şi  bila ajunge în porţiunea superioară a intestinului subţire (numită duoden). Deci, secreţia şi excreţia bilei depinde de alimentaţie.

Dacă o perioada mai îndelungată nu consumăm alimente grase, atunci secreţia bilară scade,  pentru că nu avem nevoie de ea. În momentul în care începem din nou să mâncăm produse care conţin lipide, organismul, fiind dezobişnuit, trebuie să se readapteze. E la fel ca serviciul, nu vei da din prima zi  randament de 100% pentru că te-ai obişnuit cu concediul.

Deci, de acum încearcă să mânancaţi moderat, chiar daca ai zece feluri puse pe masă. Şi maine e o zi şi platourile nu prind picioare.

În al doilea rând senzaţia de saţietate apare la aproximativ jumătate de oră după ce te-ai ridicat de la masă, deci, e foarte posibil să nu mai poţi, dar tu dai înainte cu lingura. De asemenea senzaţia de saţietate este controlată de creier şi este legată de mestecat.

În concluzie este foarte important să mesteci încet şi bine fiecare bucaţică, asta pentru că în primul rând simţi mult mai bine gustul şi în al doilea rând te simţi sătul mai repede. Daca nu merge treaba cu număratul mestecăturilor, încearcă să încetineşti acest proces: pune lingura jos, trage de câteva ori aer în piept, ia o gură de vin şi apoi înghite îmbucatura.

Dacă, totuşi, este o excepţie şi simţi că ai mancat mult, ţi-aş recomanda o pastilă pentru digestie din gama: Triferment, Digest duo, Bilicol etc. Dar să nu laşi acest lucru să devină un obicei. Există şi alternative naturale la Plafar sau ceaiuri pentru digestie:  pastile cu fibre sau 1-2 linguri de tărâţe înmuiate în apă sau lapte, luate dimineaţa pe stomacul gol. Sunt, de asemenea, foarte sănătoase şi pot preveni indigestiile, dar, şi constipaţia.

După masă eu recomand plimbări pentru că aerul rece de iarnă şi mişcarea fac bine şi ajută digestia. Somnul nu face decât să te ajute sa depui kilograme. Pentru persoanele sportive ar fi bine să nu îşi întrerupă activitatea, iar pentru cele inactive ar fi un moment foarte bun pentru a o incepe. Priveşte activitatea fizică ca o metodă de relaxare, ca un moment pe care ţi-l acorzi ţie, ca o rasplată, ca un nou început. Posibilităţi sunt multe: săniuş, schi, patinaj, plimbări prin pădurile înzăpezite sau, pentru cei cărora nu le place frigul: o piscină, o saună, o sală în apropiere. Există foarte multe exerciţii care pot fi făcute şi acasă. Recomand doamnelor să încerce exerciţiile Pilates sau Yogilates care nu sunt extenuante dar, care dau rezultate. O altă metodă simplă de a te meţine în formă este urcatul scărilor. Este o metodă foarte bună de antrenament atât muscular cât şi cardiovascular.

Ţine minte că ai făcut rău anul asta, dacă ţi-a fost rău sau ai avut indispozitii sau ai luat 3 kilograme în plus du-te, uită-te bine în oglindă si gândeşte-te dacă merita. Apoi nu mai fă la fel.

Bun, dacă nu ai facut aceste lucruri înainte de sărbatori, nu e târziu nici acum.

Sportul este foarte important atât pentru aspectul fizic cât şi pentru starea psihică. Activitatea fizică descarca endorfine, deci te va face să te simţi mai bine decât bucăţica de ciocolată şi, în plus, sentimental de post-vină nu va exista. Dietele nu fac decât să producă efecte de yoyo pentru ca îţi scade metabolismul bazal. În timp ce sportul nu face decât să te ducă spre silueta şi starea de bine mult visată.

Vă doresc un an nou bun, în care să vi se îndeplinească  dorinţele.

Codruţa Pentiuc

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe