pe ROMARG
Rating total: /5

Localitatea Biertan este situată în mijlocul podişului Transilvaniei, în nordul judeţului Sibiu, la egală distanţă de oraşele Mediaş şi Sighişoara, fiind menţionată documentar pentru prima dată în anul 1283. În centrul Biertanului pârâul cu acelaşi nume confluează cu pârâul Richiş.

Printre atracţiile zonei se numără: Biserica fortificată din Biertan
Ansamblul arhitectonic impresionează prin încadrarea armonică în localitate, prin valoarea sa estetică şi informativ istorică şi mai ales prin substanţa originară păstrată de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa în Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Complexul a fost construit în secolele XV-XVI în stilul goticului târziu, cu elemente specifice Renaşterii. Timp de aproape 300 de ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867). In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524.
Stranele sunt realizate între 1514-1523 de sighişoreanul Reychmut şi se numără printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unică în felul său este uşa sacristiei construită la 1515, remarcabilă prin sistemul de blocare.

Altarul este construit în stil gotic, sculptat în lemn, de către Johannes Reichmuth din Sighişoara şi cuprinde 24 de icoane pictate reprezentând scene biblice.

Aceste icoane au fost executate în perioada 1483-1515. Partea principală este formată de un crucifix ce reprezintă pe Maria, Iisus şi Maria Magdalena, care îmbrăţişează crucea. Pe alte 2 elemente, care flanchează pictura principală, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel şi ale împăratului Augustin.

Realizatorul amvonului se pare că este un tăietor de piatră Ulrich, originar din Braşov, care a sosit în 1523 în Biertan. Pictura pe lemn a amvonului datează din 1754.
Amvonul impresionează prin reprezentările de scene biblice şi prin decoraţia cu motive arhitecturale şi vegetale deosebit de îngrijit lucrate în stilul de tranziţie de la gotic la cel renascentist.

Orga

1523 Organistul Bartholomaeus este menţionat.
1731 Este construită o nouă orgă, care este vândută în 1794.
1795 Fermierul Samuel Maetz din Biertan construieşte o nouă orgă cu 22 registrii.
1869 Compania Hessian (Vienna) construieşte o nouă orgă cu 1290 tuburi, 2 manuale, pedale şi 25 registrii.

Sacristia prezintă un sistem de blocare a uşii care punea concomitent în mişcare 15 zăvoare. Camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al localităţii în vreme de asediu. În această camera încă mai există piese ale meşteşugarilor transilvăneni, tablouri, căni şi potire în stilul Renaşterii.

Turnul cu ceas. Acest turn se află la nord-est de biserică, iar în afară de funcţia de ceas, reprezenta şi un turn al porţii pentru primul zid de incintă. Turnul prezintă o pasarelă de lemn şi ferestre de tragere, iar deasupra acoperişul piramidal formează ceasul propriu-zis.

Turnul Catolic

Acest turn se află la sud de biserică. Tematica iconografică a zidurilor este dominată de Judecata De Apoi.

Turnul Primăriei. Turnul se află situat în vestul bisericii. El reprezenta şi turn-poartă la drumul de căruţe care intră în biserică făcând legatura între zidul interior şi zidul mijlociu de incintă al bisericii. Rămăşiţe ale unor decoraţiuni din secolul XVI se mai văd pe grindă.

Turnurile Porţii. În sudul bisericii drumul trece pe sub două turnuri-poartă: unul corespunzător zidului al treilea de incintă şi altul corespunzător zidului al doilea de incintă. Turnul interior mai era numit şi Turnul Slăninii, deoarece în vreme de asediu constituia un important depozit pentru alimente.

Zidurile. Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate între ele de turnuri-poartă. Astfel între zidul 2 şi 3 legatura se face prin Turnul-poartă Primărie. Între acest turn şi primul turn al porţii (aflat pe zidul 2 de incintă) se află un drum care putea fi oricând blocat cu ajutorul unor porţi verticale.

În afară de drumul care face legatură între exteriorul şi interiorul bisericii mai există accesul dinspre nord printr-o scară acoperită care face legatura între fosta cazarmă şi turnul cu clopot.

Donariumul de la Biertan
A fost descoperit în 1775 la rădăcina unui copac din pădurea Chimdru, situată la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colecţia de antichităţi a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal. Este format dintr-o tabulă ansată din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtând inscripţia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus această ofrandă) şi un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P). Cercetătorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Hr.), el reprezentând un argument al existenţei în acest spaţiu, după retragerea aureliană (271 d. Hr.), a unei populaţii creştine vorbitoare a limbii latine.

Mai multe detalii despre Biertan pe sursa: www.biertan.ro

Pont primit de la Dl. Banu Marius

Turnul Mausoleu

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Un răspuns pentru “Localitatea şi biserica fortificată de la Biertan”

  1. Marius spune:

    pe linga biertan, la citva kilometri, se gasesc livezile de la malancrav http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83l%C3%A2ncrav,_Sibiu
    au un suc de mere natural de poti bea cu galeata

    spor

Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe