In tinutul istoric al Maramuresului, lumea satului pare incremenita in timp. Oamenii inca se imbraca la fel ca stramosii lor de acum aproape doua mii de ani. In satele din vaile Izei, Marei sau Tisei, barbatii poarta cioareci, suman si opinci, iar femeile, catrinta.
Chiar daca morosenii n-au renuntat la obiceiurile strabune, nu inseamna ca vizitatorul pornit in descoperire nu se va bucura de toata ospitalitatea maramureseana si confortul civilizatiei. Asa ca, porneste fara teama spre acest tinut unde poti admira costumele populare, celebrele camasi cu platca si umeras, instalatiile vechi, precum valtoarea de spalat tesaturile groase, sau sarbatorile pastorale care fac parte dintr-un univers nealterat. Centrul acestui univers este extraordinara civilizatie a lemnului, dezvoltata dintr-o opreliste: nobilii catolici unguri le-au interzis romanilor ortodocsi in secolul al Xlll-lea, sa mai ridice biserici din piatra. Asa s-a nascut, din mainile mesterilor locali, stilul gotic maramuresean, oglindit in bisericile pictate si in portile monumentale, migalos sculptate cu motive specifice – soarele, pomul vietii, braul.
Opt dintre vestitele biserici de lemn de stejar sau brad, cu turlele lor care vor sa atinga cerul, sunt incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO si fac parte din circuitele turistice -numele lor este Barsana, Budesti, Desesti, leud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti. Aflate de obicei pe cel mai inalt loc din sat, majoritatea celor aproximativ 100 de biserici ale locului dateaza din secolul al XVIII-lea. Cea din Barsana, o adevarata bijuterie arhitecturala, este o sinteza a tuturor celorlalte constructii maramuresene: un acoperis din sindrila, cu streasina dubla, si un turn deasupra pronaosului, cu foisor si coif prelung. In plus, pana in 1997, cand s-a finalizat constructia Manastirii Sapanta – Peri, Barsana era considerata cea mai inalta constructie de lemn din Europa (turla masoara 57 m).
Desi o regiune putin intinsa, Maramuresul aduna multe superlative pentru Romania: la Pestera (Somcuta Mare) poti explora una dintre cele mai tinere formatiuni carstice din tara, iar langa Baia Mare te poti plimba prin cea mai mare padure de castani cu fructe comestibile din tara (270 ha) si cea mai nordica de acest gen din Europa. Peste toate acestea troneaza unicatul mondial care este Cimitirul Vesel din Sapanta, un loc al odihnei vesnice in care crucile colorate, din lemn, cu chipurile ironizate ale celor raposati si epitafurile hazlii in versuri, amintesc de obiceiurile stramosilor daci, care sfidau moartea prin credinta intr-o alta viata.
Portile de lemn maramuresene se ridica inca din perioada feudala si constau in general din trei stalpi si un prag de sus cu acoperis de sindrila. Stalpii sunt ornati cu motive precum funia, arborele vietii, rozetele solare, sarpele, bradul, dintele lupului si au ca rol spiritual apararea gospodariei.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului