Rating total: /5
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Situat în estul României, la graniţa cu Republica Moldova, judeţul Vaslui este una dintre  zonele mai puţin cunoscute ale ţării. Deşi problemele ridicate de şomaj şi nivel de trai nu au fost soluţionate încă, semnele redresării au început să apară.
Deşi figurează printre puţinele judeţe din România fără resurse naturale, Vasluiul dispune de alte tipuri de bogăţii. Situat în Podişul Moldovei, într-o zonă pitorească de dealuri domoale şi câmpii fertile, Vasluiul are un sol ideal pentru agricultură. Podgoriile şi livezile de pomi fructiferi au fost cândva celebre în ţară. Pădurile de foioase (în special cele de stejar), în care pot fi organizate partide de vânătoare, iazurile şi lacurile bogate în peşte, peisajele pot deveni puncte de atracţie pentru turiştii dornici să cunoască locuri autentice, cu iz arhaic.
Valea Similei, între Bârlad şi mănăstirea Floreşti, cu dealuri împădurite, din ce în ce mai abrupte, creează impresia unui peisaj submontan. Valea Racovei, între Vaslui şi Mălineşti, este una dintre cele mai pitoreşti din judeţ. Aici se găsesc păduri bogate în mistreţi, precum şi un sit arheologic, unde au fost descoperite urme ale trecerii bastarnilor, prima populaţie migratoare germanică pe teritoriul României de astăzi. Pe Valea Sacă, în comuna Pădureni, se află aproximativ şase hectare de coastă aridă, utilizată în prezent ca păşune, unde cresc peste 200 de specii de plante angiosperme, dintre care 37 de specii unice în flora Moldovei. Cu investiţii minime, zona, reprezentând cea mai nordică rezervaţie de stepă propriu- zisă din România, ar putea fi introdusă în circuitul turistic. Deşi aici cresc numeroase specii rare caracteristice pajiştilor şi sărăturilor de stepă, regiunea nu a fost declarată, deocamdată, rezervaţie botanică.

Rezervatia paleontologică de la Măluşteni, situată la 55 de kilometri de orasul Vaslui, este una dintre cele mai bogate rezervatii de acest gen din România, cuprinzând numeroase fosile de maimuţe, antilope, cămile, ţestoase, rechini, broaşte ţestoase de talie mare, căprioare. Multe dintre speciile de la Măluşteni au fost semnalate pentru prima oară în paleontologie. O altă rezervatie de fosile, din pleistocen, se află la Nisipăria Hulubăţ, la marginea de nord a municipiului Vaslui, unde, pe lângă fosile de mamifere a fost găsită si o bogată faună de nevertebrate pleistocene. În Pădurea Hârboanca, de la Brăhăşoaia, la 16 kilometri nord-vest de Vaslui, vizitatorii pot vedea numeroase specii de stejar, în vreme ce lângă Coroieşti se află o altă rezervaţie botanică. Pădurea Bădeana, ideală pentru excursii, reprezintă unul dintre putinele vestigii ale întinselor păduri de silvostepă din trecut, iar pe Movila lui Burcel se întâlnesc numeroase plante rare din flora Moldovei. În judetul Vaslui se întâlnesc si arbori seculari, ocrotiti de lege, dintre care amintim: plopul de la Răfăila, unic în ţară prin proporşiile sale impozante, având o circumferinţă a trunchiului de 14 metri. Localnicii spun că plopul ar fi din vremea lui Ştefan cel Mare. La Tolontan, în comuna Dimitrie Cantemir, poate fi admirat un stejar impunător, de peste 400 de ani vechime, care are o coroană cu un diametru de peste 35 de metri si o înăltime de 30 de metri. La Bunesti-Valea Chinanului, chiar în jurul cabanei de vânătoare, se află 173 de stejari brumării, cu vârste cuprinse între 200 si 500 de ani.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
(0 )
Experienta auditiva
(0 )
Experienta olfactiva
(0 )
Experienta gustativa
(0 )
Experienta tactila
(0 )
Rating total: /5 din 0 voturi


Un răspuns pentru “Obiective turistice din Judeţul Vaslui”

  1. Ursu Anisoara spune:

    Au plecat in lume, pentru un trai mai bun, multi fii ai satului Carjoani,comuna Pogana, judetul Vaslui.Din cate stiu,multi au facut cinste micului catun de pe colinele Tutovei,dar niciunul nu s-a intors in acest satuc sa fie educatoare,invatator,ori preot.Fac parte dintr-o generatie care nu a fost prea norocoasa in ocuparea unor astfel de posturi, in meserii de suflet.La varsta pensinarii, imi doresc sa fie mai bine promovata Biserica Adormirii Maicii Domnului de catre edilii comunei.Merita inaintasii nostri,cei de care ne amintim cu drag,doar in particular.Un eveniment social ca,de exempu,Zilele comunei,daca s-ar organiza si noi,cei dezradacinati,am fi invitati,poate ca generatia tanara va intelege ca orizontul cunoasterii nu se opreste la bufetul satului,ori la a pleca undeva in UE,sa castige cat mai multi bani si chiar sa ramana pe acolo.Trimit virtual aceste sincere confesiuni,cu gândul la linistea satucului si cu speranta ca as putea sa ma implic sa mai schimbam cate ceva!
    Cu toata recunostinta,
    Inv.Ursu Anisoara

Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×