Oltenia este vestita pentru frumusetile naturale si traditiile sale, dar si pentru locuitorii ambitiosi, isteti si cu simtul umorului. Un adevarat tinut misterios care nu se lasa prins si inteles dintr-o singura privire.
In aceasta regiune ai mereu cate ceva de descoperit. Cand spui Oltenia, spui un tinut care-si trage obarsia numelui de la batranul rau Alutus, azi Olt. Pe Valea Oltului ti se arata vestigiile geto-dacilor, locuitorii antici ai acestor pamanturi, sau lantul de fortificatii romane, semn al istoriei de milenii a acestor meleaguri. Aceeasi zona iti dezvaluie manastirile si schiturile cu un profund si linistit aer medieval: Cozia (sec. XIV), Tismana (sec. XIV), Horezu (sec. XVII), Polovragi (sec. XVII). Aceste lacasuri sfinte au servit atat ca loc de rugaciune, cat si ca scoli si centre de cultura, dar si ca adapost in fata navalitorilor si loc de decizie politica.
Dar Oltenia se lauda mai ales cu oamenii sai. Si chiar are cu cine sa se laude! Cand spui Oltenia spui Mihai Viteazul, primul domnitor care uneste cele trei tari romanesti (1600). Voievodul a fost ban de Craiova, cel mai important dregator al Tarii Romanesti, comandant al intregii ostiri din Oltenia, de aici a pornit si ascensiunea sa. Spui Constantin Brancoveanu, spui domnitor iluminat care da numele sau unei epoci si unui stil arhitectonic (sec.XVIII) si care pentru credinta sa a sfarsit decapitat de turci, impreuna cu cei patru fii ai sai.
Spui Petrache Poenaru, spui inventatorul stiloului, Nicolae Titulescu – presedintele adunarii generale a Ligii Natiunilor sau spui Constantin Brancusi, spui unul dintre cei mai mari sculptori moderni ai lumii. Reputatul artist roman si-a tras filonul artistic din nordul Olteniei, o bogata zona etno-folclorica. Aici vei vedea culele, locuinte fortificate ale boierilor olteni care se aparau de incursiunile de jaf ale turcilor care navaleau peste Dunare.in nordul Olteniei, economia satelor se bazeaza inca pe mestesugurile traditionale.
La Horezu, peste 100 de mesteri populari lucreaza o ceramica faimoasa prin modelare, stilizare, distributie a culorilor si simboluri. Aici si doar aici s-a nascut si a ajuns cunoscut peste tot modelul „cocosului de Hurez”. Asa cum aici si doar aici, in Oltenia, la Ponoare, gasesti Podul lui Dumnezeu. De fapt, o uriasa bolta carstica ramasa in picioare dupa prabusirea unei pesteri. De altfel, relieful carstic este una dintre bogatiile Olteniei, manifestandu-se prin aproximativ 2.000 de forme identificate.
Culele, case boieresti fortificate din Oltenia, sunt considerate de catre anumiti cercetatori ca fiind originare din Afganistan sau Iran. Acest tip de constructie se gaseste in intreaga zona a Balcanilor, dar si in Italia, Franta si Spania.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului