pe ROMARG
Rating total: /5

Acest deal zace pe hotar între comitatul Cluj, Alba inferioară şi Bihor. Înlăuntru se află o şură numită “Şura zmeilor”.

În vechime, cine mai ştie, era aci ţara zmeilor. Mai erau şi oameni pe pământ, dar credeţi doară că cutează careva să se apropie de locuinţa zmeilor? Doamne fereşte! Tot mii de bucăţele ar fi făcut zmeii pe nenorocitul acela ce s-ar fi arătat pe acolo.

Cu zmeii nu era de glumit, că doar ei mâncau doar carne de om şi cu sânge de om se adăpau dintr-o căpăţână de om. De aceea, nici nu mergea nime de bunăvoie în apropierea locuinţei lor.

Într-o zi făcură zmeii ospăţ mare, veselie aleasă, la care veniră toţi zmeii din jur şi se ospătară.

Mai întâi se jucară, apoi să fi văzut ce joc? Colea, joc drăcesc în sărite şi tropotite ca şi caii, şi săriră şi tropotiră până rămase locul ca aria şurii, gol, pleşuv, pe care nici în ziua de azi nu mai creşte iarbă.

Într-un târziu, veni şi căpetenia zmeilor, într-un car cu două roate, şi aşa veni de mândru şi vânjos că urmele roţilor li azi se mai văd pe acel deal stâncos. Îndată ce a sosit, el a condus ceata de zmei în peşteră, unde-i aşteptau mesele întinse, mese mari boiereşti, cu mâncări drăceşti, afară gândeai că plouă, atâta băutură venea pe mese, băutură drăcească. Printre pahare începură închinările, închină unul,, apoi altu, întru cinstea căpeteniei lor, în cinstea nevestei şi copiilor lui, şi, în fine, se ridică el, zmeul cel mai mare şi zise:

Acela dintre voi e mai voinic, care va vorbi mai batjocoritor despre Dumnezeu!

Dumnezeu însă nu putu suferi atâta batjocură de la spurcaţii de zmei, trimise fulgere şi trăznete şi pe toţi îi prăpădi. Oasele zmeilor şi astăzi se mai văd în peşteră, semn că Dumnezeu nu suferă hulă şi batjocură de la nimeni.

Şi chiar în acea zi schimbă Dumnezeu şi şura zmeilor într-o vatră de piatră. Aşa se stinse puterea zmeilor! Aci încă se potriveşte zicala: “fiecare pasăre se mănâncă cu ciocul său”.

Astăzi peştera zmeilor este cea mai veche pestera din muntii Trascău cu o lungime de 125 m cu un portal (pod de piatră) la 15 m de gura peşterii.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe