pe ROMARG
Rating total: /5

Capitala Romaniei este o com­binatie fericita a epocilor pe care le-a traversat: respira par­fumul boem al Micului Paris, cum era numit odata, expune edificii ale arhitecturii moder­ne, inclusiv semne ale fostului regim comunist (1945-1989), si se dezvolta cu atributele unei metropole.

Lectia despre ceea ce odata era numit Micul Paris al estului Europei iti suna in urechi inca de la aterizare: aeroportul international (17 km de Bucuresti) poarta numele lui Henri Coanda, marele inventator roman, nascut in Bucuresti,cu mama de origine franceza. In vreme ce Coanda inventa, la Paris, primul avion cu reactie (1910), la Bucuresti era inven­tat, de catre arhitecti francezi, renumele de Micul Paris. Dupa ce treci de Arcul de Triumf si de Soseaua Kiseleff, repere ce-ti amintesc de capitala Frantei, ramai surprins de seria cladirilor monumentale, stil Belle Epoque, care se gasesc presarate in intregul oras, dar cu precadere pe Calea Victoriei. Aceasta ar­tera principala este printre cele mai vechi din oras. O plimbare agale, la picior, pe Calea Vic­toriei iti prezinta atat cladiri impresionante prin eleganta, precum Palatul Cantacuzino – actualul Muzeu „George Enescu”, Palatul CEC – sediul bancii de stat pentru economii, dar si baruri cu terase racoroase, de unde jazz-ul live isi face loc pana in strada, si vitrinele unor magazine ale unor firme celebre.

Calea Victoriei isi incheie traseul prin Bucuresti la intalnirea cu raul Dambovita, rau ce strabate Capitala. Nu departe se afla imensul Palatal Parlamentului. In fata sa, se deschid vastul Bulevard al Unirii si piata omonima. Fata in fata, doua epoci isi dau replica, pentru ca tot aici regasesti Hanul lui Manuc, cladire ce mascheaza intrarea in Cen­trul Vechi. Pe stradutele ce parca se strangea intr-un ghem, gasesti taramul paradoxurilor. Baruri si cluburi vibrante, restaurante cu staif, cafenele cochete si o multime mereu dornica de distractie, dar si cateva dintre cele mai importante biserici din oras. Viziteaza Biserica Domneasca de la Curtea Veche, cea mai veche biserica din Bucuresti, ctitorita in forma sa de inceput de domnul Tarii Romanesti, Mircea Ciobanul, catre mijlocul sec. XVI, si Stavropoleos (decoratiuni de exceptie,in stil brancovenesc).

Orasul surprinde prin cladiri, dar respira prin parcurile sale. Herastrau este cel mai intins, amenajat pe malul lacului natural omonim. In inima Capitalei descoperi oaza de verdeata a Cismigiului, cea mai veche gra­dina publica, cu vegetatie variata, relief si lac artificial, care devine iarna patinoar. Parcul Carol I, situat pe un deal acoperit odinioara de vii, este dominat de imensul mausoleu dedicat eroilor patriei.

Orasul cucereste calatorul atent si dispus sa asculte, sa simta si sa vada, cu o noua fata, la fiecare schimbare a luminii, de la rasarit pana la apus si din nou la zori, gratie fiecarui strat de trecut si de prezent ce isi dau mana in alcatuirea sa.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

 

 

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: 44.4325, Longitudine: 26.103888900000015
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe