pe ROMARG
Rating total: /5

Nepromovata locaţie românească ascunde la propriu şi la figurat tainele ei, fiind paradoxal că un complex precum Stonehenge a ajuns arhicunoscut, deşi cel situat la Sarmisegetuza Regia este considerat de astronomi cel mai senzaţional monument arheoastronomic din câte există.

Întâlnim aici un cerc foarte mare, de fapt un calculator megalitic. Acesta are 104 părţi egale, delimitate cu lespezi dispuse vertical. Zona din interiorul cercului de piatră se împarte cu ajutorul unor stâlpi de lemn în 210 proporţii. În afara acestui cerc de mari dimensiuni, se află unul mai mic, divizat tot în părţi egale, cu circumferinţa împărţită proporţional în două zone de 34 de pietre fiecare, prima formată din de două ori câte 17, iar cea de-a doua, în 18 plus 16, ceea ce aşa cum spune Chatelain ajuta la efectuarea calculelor astronomice.

Chatelain susţine “Cele 104 lespezi exterioare corespund, bineînţeles, unui ciclu de 104 ani, ceea ce este acelaşi lucru cu 37960 de zile, dată care era şi ea cunoscută, în mod uimitor, atât de cultura maya, cât şi de egipteni. Această particularitate ciclică face ca anii solari de 365 de zile să coincidă cu cei venusieni de 584 de zile, în timp ce trei dintre respectivele cicluri coincid şi cu 146 de ani pe Marte, iar 14, cu 73 de conjuncţii ale lui Jupiter şi Saturn; ceea ce este acelaşi lucru, 1640 de ani lunari”.

Chatelain, Maurice – Le temps et l’espace, Paris, Laffont, 1979

Cercul format din 210 pietre însă nu se poate explica întrucât Chatelain susţine că nu există un ciclu astronomic multiplu al acestui număr pe care constructorii Sarmisegetuzei să-l fi ştiut fără ajutorul unei culturi exterioare. Unul dintre multiplii acestui număr, 18270, reprezintă timpul necesar de rotaţie al unei stele invizibile ce se învârte în jurul lui Sirius. Al doilea multiplu este 90720, numărul de zile ale revoluţiei siderale a planetei Pluton. Se ştie însă ca aceste corpuri cereşti au fost văzute abia la începutul secolului XX.

Sursa: Tomas Martinez Rodriguez – Mari mistere ale trecutului, Madrid, 2007

Sarmisegetuza

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


8 răspunsuri pentru “Sarmisegetuza peste Stonehenge”

  1. adi spune:

    eu am inteles ca impresionantul ansamblu ce imita Stonehenge a aparut o data cu filmul “Dacii” …

  2. florin dumitrescu spune:

    stonehenge este clar sub sarmisezetuza ca loc de vizitat, in schimb autoritatile de acolo au stiut sa faca din acele pietre un punct de atractie turistica, au amenajat parcare restaurante etc, pe cind la noi autoritatile nu stiu cum sa mai ciordeasca cite ceva asta e diferenta
    conducerea
    nu poti face turism cu parul blond, ci cu capul

  3. Aura spune:

    Daca nu ne vom promova valorile asa cum se cuvine , mi-e teama ca vor reusi sa ne distruga toti neavenitii , ne vor distruge ca popor . Trebuie sa ne trezim la viata odata si sa reactionam ! Sa umblam prin lume cu capul sus , sa fim demni si sa nu permitem nimanui sa ne desconsidere . Pina la urma toate marile corporatii au capacitati romanesti care lucreaza pentru ei la cel mai inalt nivel . Eu consider ca Sarmizegetusa este doar una din multele monumente din Romania care merita si trebuie promovate de fiecare dintre noi , prin orice mijloace . Sa nu uitam ca reclama din gura in gura este cea mai eficienta . Cum sa facem asta ? Sa ne vizitam mai des tara !

  4. Diana spune:

    nu cumva si dacii au aparut dupa filmare? tare asta! ca gluma, e tare.
    in rest, Sarmisegetuza e in tara mea, dar eu nu am fost sa o vad. e pe lista 🙂
    Respect pentru cei care se bucura ca sunt romani. avem de ce.

  5. DIŢOIU MIHAIL CRISTIAN spune:

    Civilizatia maya este acreditata cu cel mai exact calendar din istorie pana la
    cel din zilele noastre, calculate de NASA. Ca de obicei dacii sunt ignorati din
    nou, cu o mare rea-credinta! Calendarul dacic este, in realitate, mult mai
    exact decat cel mayas si incredibil de apropiat de cel actual: 365,242197 zile
    ! Adica o eroare de 12 secunde (1234/100) pe zi!

    Asemanarea cu dacii o gasim si in denumirea Cartii sfinte a mayasilor, numita
    Popol Vuh (tradusa in sec. al XVI-lea), din care aflam informatii absolute
    extraordinare, de la trecutul anterior Potopului pana la viitorul care ne
    asteapta.

    Desi extraordinar de exact, calendarul mayas se opreste in 22 decembrie 2012!

    Aceasta data obsedeaza omenirea de cateva secole si i s-au cautat diverse
    explicatii, majoritatea de esenta religioasa, mai ales ca unele pasaje ofera
    argumente in acest sens.

    pont primit de la dl. Alexandru Costel

  6. pax spune:

    Nu inteleg care sunt argumentele Sarmisegetuza vs Stonehenge. Titlul nu e reluat in articol, si nici afirmatia “cel mai senzaţional monument arheoastronomic din câte există” nu e sustinuta cu referinte in articol. (nu-s absolut convins ca ‘senzational’ accepta termen de comparatie 🙂

    Sunt de acord ca Sarmisegetuza este o destinatie deosebita si neexploatata suficient, dar de ce simtim de fiecare data nevoia unor comparatii extreme – de inspiratie adolescentina (de curtea scolii 🙂

  7. Razvan Pascu spune:

    Eu le-am vazut pe amandoua. Si am scris pe blog impresii. Nu as spune ca este peste Stonehenge, dar marketingul turistic de care se bucura Stonehenge este chiar mult peste marketingul de tara al Romaniei.

  8. Mai spune:

    Sunt uimit ca pe un site de promovare a valorilor romanesti poate exista ideii atat de periculoase.
    Sarmizegetusa nu este ceea ce vedem acolo cu mizeriile acelea de barne puse de regizorii ceausisti.
    Sarmizegetusa nu reprezinta zona sacra (terasa cu temple) ea este inima DACIEI NEMURITOARE
    Sarmizegetusa este mult mai mult si nu sufera termen de comparatie cu Stonehenge
    Odata cu Sarmizegetusa poporul de pe aceste meleaguri a pierdut totul in 19 secole – ACUM ne numim latini.
    Nici Glodariu si nici Daicoviciu nu au facut in fapt nimic care sa prezinte cat mai apropiat adevarata Sarmizegetusa ce sa mai vorbim acum din 1989 incoace.
    Pai dupa legiunile romane insetate de aur si glorie au tot navalit de-a lungul secolelor tot felul de specimene humanoide care habar nu aveau de ce insemna Sarmizegetusa.
    Si pastrand proportiile si timpul acum Sarmizegetusa este invadata de manelistii, fripturisti si pareatori (a se citi cei care isi dau cu pararea)
    Sarmizegetusa este un complex urias care in proportie majoritara se intinde in padure iar ceea ce se vede este doar terasa sacra (cea mai ramas din ea) in fapt ramasitele vestigiilor sunt ingropate adanc ceea ce se vede este doar o mizerie de teatru ieftin realizata pentru filmul Burebista.

Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe