pe ROMARG
Rating total: /5

Târgul de fete de pe muntele Găina reprezintă una dintre cele mai vechi manifestări populare din Transilvania şi cea mai mare manifestare tradiţională românească în aer liber. Anul acesta, între 17 şi 18 iulie, tradiţia îşi continuă cursul început în urmă cu sute de ani.

Platoul pe care se desfăşoară târgul este la limita judeţelor Alba, Arad şi Hunedoara, pe Masivul Găina. Aici formaţii artistice şi ansambluri folclorice vor realiza un adevărat festival al cântecului şi jocului, al datinilor strămoşeşti.

O frumoasă poiană, înconjurată de păduri de brad şi situată la înălţimea de 1467 m este scena momentului. Urcarea se poate face cu maşina din comuna Avram Iancu pe un drum amenajat în ultimii ani, sau pe vechile poteci care pornesc de lângă Consiliul popular şi traversează Dealul Dobrani, Dealul Pietrelor, trec pârâul Rece şi Dealul Muncelului şi ajung la vârf în circa o oră şi jumătate.
Mii de turişti din Alba şi din alte judeţe vor urca din nou Muntele Găina pentru bucate tradiţionale, halbe de bere, muzică şi distracţie. Pe vremuri, în prima zi a târgului, feciorii veneau să petreacă şi abia a doua zi veneau fetele şi nevestele şi atunci se încingea jocul. La târg participau fetele de măritat şi fetele mari care doreau să fie peţite. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţi. Cel mai important moment era târguirea fetelor. După ce cădeau la înţelegere, fata era invitată la joc şi apoi îi era cântărită zestrea.

Astăzi, pregătirile serbării folclorice se fac cu câteva zile înainte, iar plecarea spre munţi se face în jurul orei patru dimineaţa. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor, până spre seară.

Turiştii mai pot găsi aici produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică de Bihor şi Zarand, unelte de lemn, ţesături populare de casă şi produse culinare.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe