pe ROMARG
Vulcan noroios de la Paclele Mari
Rating total: /5

România ascunde multe locuri unice si uimitoare care merită să fie descoperite şi admirate, unul dintre acestea fiind Vulcanii Noroioşi. Dacă doriţi să fugiţi din cotidian şi să vă simţiţi pentru cateva momente ca sunteţi într-o altă lume, într-un spaţiu selenar, atunci vulcanii misterioşi vă vor captiva.

Vulcan noroios de la Paclele Mari

Vulcan noroios de la Paclele Mari

Declarată în 1924 monument al naturii, zona Pâclele Mari – Pâclele Mici (situată între dealurile Balaurului, la est şi Banului la vest, la 12 km de localitatea Berca din judeţul Buzău, găzduieşte vulcanii noroioşi, fiind singurul loc din Europa în care se pot vedea astfel de fenomene. În ultimii 150 de ani astfel de fenomene  au mai fost semnalate şi în alte zone, ca de exemplu: la Filiaş, judeţul Harghita lângă Cristuru Secuiesc, la Gloduri jud Bistriţa Năsăud lângă Monor, la Hăşag judeţul Sibiu lângă Slimnic, lângă Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, precum şi în câteva zone colinare din Moldova. Formele cele mai impresionante şi bizare în acelaşi timp se găsesc în rezervaţia geologică şi botanică Pâclele – Berca, având o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare  (ca şi curiozitate aici găsim 2 plante rarisime: Obione verrucifera şi Nitraria schoberi, plante halofile care se dezvoltă într-un mediu sărat şi au hrană bazată pe săruri).

Vulcan noroios de la Paclele Mari

Daca veţi vizita platoul Pâclele Mari, o să observaţi ca acesta se întinde pe cca. 20 de hectare şi este dominat de dimensiunile impresionante ale celor trei vulcani din centrul platoului, care au diametre de peste 100 m. Vulcanii noroioşi reprezintă practic puncte de ieşire la suprafaţă a gazelor naturale degajate de zăcămintele de hidrocarburi din subsol de-a lungul unor falii. Gazele aduc la suprafaţă apa din pânza freatică şi noroi provenit din marne înmuiate, pe care îl debordează. Astfel noroiul se acumulează formând conuri de până la 3 m înălţime sau se scurge mărind depozitul deja depus. Platourile de noroi par adevărate zone selenare, stranii, dar având o aură magică, dată de aspectul noroiului uscat, a contururilor poligonale de crăpare şi în special datorită conurilor care domină platoul şi din care se scurge ritmic noroiul adus de “erupţiile” ce sunt însoţite de zgomote şi bolboroseli. Noroiul care ajunge la suprafaţă demonstrează existenţa în adâncime a unor straturi de roci sarmaţiene şi badeniene (calcare, gresii, argile, sare) ce nu se regăsesc la suprafaţă.

Platoul Paclele Mari

Platoul Paclele Mari

Vulcanii noroioşi sunt recunoscuţi şi pentru efectul terapeutic pe care îl are noroiul scos la suprafaţă prin acest fenomen neobişnuit. Deşi studiile ştiinţifice efectuate pentru a descoperi daca există sau nu aceste efecte terapeutice sunt insuficiente şi nu duc la o concluzie certă, localnicii cred cu tărie în efectul tămăduitor al noroiului emis de vulcani. Adesea aceştia pot fi văzuţi scăldându-se în craterele vulcanilor, astfel că mărturiile lor despre vindecări miraculoase, nu au făcut altceva decât să întărească şi mai mult notorietatea locului.

Articol de Nicoleta Bacanu

Platoul Paclele Mari

Platoul Paclele Mari

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: 45.3390235, Longitudine: 26.707657100000006
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe