pe ROMARG
Rating total: /5

România nu este ţara reliefului extrem, a cascadei Victoria sau a Deşertului Gobi. Cascadele noastre nu se vor remarca prin căderile impresionante de apă ci prin frumuseţea peisajelor, a şipotelor şi a vuietului apelor scăpate din matcă.

1. Cascadele din Munţii Piatra Mare – Şapte scări şi Tamina

Masivul Piatra Mare este cunoscut îndeosebi Canionului Şapte Scări, săpat în stâncă, cu o adâncime (sau înălţime, depinde de unde priveşti) de 40 de metri cu pereţii despărţiţi doar de doi metri. Defileul este amenajat cu scări de fier pentru a putea fi escaladat, iar diferenţa de nivel pentru cele 7 cascade succesive este de 120 de metri.

Cascada Tamina este situată la o altitudine de 1100 de metri, iar cele 5 cascade înşiruite, cea mai mare cu o diferenţă de nivel de 10 metri, a fost formată prin adâncirea cu mai mult de 50 de metri a unei linii de drenaj instalată pe fisuri verticale în masa calcarelor, posibil prin prăbuşirea unei peşteri.

7-scari-cascada pimare43

(Imagini via: Turism-blog şi Karpatenwilli)

2. Cascada Beuşniţa

Este cu adevărat o succesiune de cascade (cea mai mare având peste 15 metri) în amonte de lacul Ochiul Beiului. Datorită solului, nu numai că s-au format numeroase cascade, dar permeabilitatea tufului calcaros a dus şi la modelarea unor mini baraje, ochiuri de apă şi mici caverne.

Legenda spune că apele spumoase ale cascadei reprezintă voalul de mireasă al păstoriţei îndrăgostite de fiul Beiului, iar apa ce curge din cascadă se întâlneşte cu apa din izvorul ce alimentează lacul Ochiul Beiului, pornind vesele către vărsare.

cheiele-nerei4 Ochiul Bei 022 Ochiul Bei 006

(Imagini via Turism-blog şi Vinul.ro)

3. Cascada Şipote

Cascada din travertin Şipote (Munţii Trascăului, Judeţul Alba) se află pe valea Arieşului şi cuprinde un bazin de colectare a apei şi  numeroase cascade cu o cădere maximă de 15 metri, răsfirate pe stânci sau baraje de travertin.

Căderile de apă au o lungime de 1 kilometru, cea mai vizibilă porţiune fiind cea de vărsare, aflată în apropierea Mocăniţei şi a drumului naţional

RO_AB_Sipote_waterfall_2008 sipote_04 sipote_01 sipote_13

(Imagini via Wikipedia şi ClubApuseni)

4. Cascada Urlătoarea

Cu o cădere de apă de 15 metri, cascada Urlătoarea este printre cele mai spectaculoase şi vizitate cascade din România. Traseul din Buşteni este deseori bătut de turişti iar legenda spune că zgomotul apelor reprezintă plânsul neîntrerupt al unei păstoriţe ce s-a sinucis sfâşiată de dragostea a doi fraţi.

VW1Db0pUaUNVU2hEbwfotogal00074

(Imagini via Alpinet)

5. Cascada Cailor

Situată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, aproape de Borşa, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România (cu o cădere de apă de 90 de metri, la altitudinea de 1300 de metri). Apa ce alimentează cascada provine de obicei din topirea zăpezii sau ploi, se adună într-un circ glaciar, iar apoi o ia repede la vale descriind parcă goana nebună a cailor la vale.

cascada-cailor cascada-cailor_0 cascada-cailor12

(Imagini via Turism-Blog)

6. Cascada Duruitoarea

Situată în Masivul Ceahlău, formată pe pârâul Rupturii, se află pe poteca ce duce de la Durău la cabana Dochia. Cu o cădere de apă de 100 de metri şi cu un debit de apă impresionant, zgomotul produs de această cădere se aude de la mare depărtare, dând numele cascadei.

Cascada_duruitoarea Cascada_Duruitoarea1

(Imagini via Wikipedia)

7. Cascada Bâlea

Cunoscută şi ca Urlătoarea Bălei se află nu numai în apropierea celui mai cunoscut popas de pe cel mai frumos drum din România, dar şi între cei doi giganţi (metaforic) ai Carpaţilor: Moldoveanu şi Negoiu. Cea mai mare cascadă în trepte din România (cu o cădere de 60 de metri) marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea şi este vizibilă de la o mare distanţă.

Balea_Cascada RO_SB_Transfagarasan_6

(Imagini via Wikipedia)

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Un răspuns pentru “7 cascade minunate şi 7 peisaje de neuitat”

  1. elena spune:

    si cascada VALUL MIRESEI din Rachitele jud. cluj este superba si f. cunoscuta

Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe