Apele sărate şi nămolurile sapropelice de la Sărata Monteoru au proprietăţi de excepţie. Factorii terapeutici naturali sunt reprezentaţi de: izvoare cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totală de 188-513 la mie, nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, climatul de cruţare. Rezultate remarcabile sunt obţinute în special la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, post-traumatice), afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale şi hepato-biliare.
Extrase în prezent de la mare adâncime, cu ajutorul sondelor, apele sărate sunt folosite pentru băi în bazele de tratament. În paralel s-a dezvoltat şi un fel de medicină populară sau alternativă, ce utilizează cu succes această apă în vindecarea altor boli.
Cu aceste băi, se obţin rezultate excepţionale în tratarea afecţiunilor tiroidiene, pentru că apele sărate de aici sunt foarte bogate în iod. În timpul băii, iodul este preluat de circulaţia periferică de la nivelul pielii şi ajunge în întreg corpul, aceste băi dând rezultate excelente în boala Basedow şi chiar în guşă chistică.
În cazul afecţiunilor ginecologice apa sărată este folosită sub formă de irigaţii vaginale. Are efecte locale antiinflamatorii şi se pare că restabileşte funcţiile ovarelor. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obţinute în anexită şi metroanexită, dar şi în sterilitatea secundară. Multe femei care nu puteau avea copii din cauza unor inflamări ale ovarelor şi ale anexelor, s-au vindecat în urma irigaţiilor vaginale făcute cu aceste ape.
- Apa pentru ochi – o găsim la un singur izvor (pe dealul Murătoarea). Este sărată, dar cu o salinitate ceva mai redusă decât a apelor pentru băi. Ea are, conform rezultatelor practice obţinute cu ajutorul său, efecte antiinflamatorii şi antiinfecţioase oculare puternice, fiind folosită din timpuri străvechi de către localnici în tratarea conjunctivitelor, blefaritelor şi ca adjuvant în infecţiile oculare. Conform afirmaţiilor celor care au folosit-o, este posibil ca această apă să aibă şi efecte de împiedicare a îmbătrânirii şi a degenerării ţesuturilor oculare. Mulţi dintre cei care cunosc şi folosesc regulat această apă spun ca nu au nevoie de ochelari şi nu au fost niciodată la un oculist (unele persoane având vârste de peste 70-80 de ani).
- Apa minerală pentru cura internă (boli de stomac) – Izvorul nr. 6. Unul, maxim două pahare pe zi din apa clorurosodică băută înainte de masă stimulează digestia, împiedică balonarea, ameliorează sau vindecă ulcerul gastric şi duodenal, gastrite, duo enite, dismicrobism intestinal, litiază biliară, enterocolite, pancreatite, indigestii acute. Este un izvor cu efecte puternice, care ar trebui folosit numai sub îndrumare medicală poate crea mari probleme persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, de litiază biliară cu calculi eliminabili.
- Un alt efect necunoscut de mulţi este acela că apa sărata din zonă folosită sub formă de inhalaţii cu aerosoli, are efecte excepţionale în tratarea bolilor respiratorii, a bronşitelor cronicizate şi a anumitor forme de astm. Procedurile cu aerosoli cu apă sărată au o acţiune benefică în cazul afecţiunilor alergice cu manifestări respiratorii.
- Nămolul terapeutic (reumatism, dureri musculare, sinuzită) – pe unul din versanţii împăduriţi care înconjoară staţiunea se află câteva mici bălţi, neamenajate, cu nămol. Este un nămol cu totul special, format din argila locurilor, apa sărată şi ceva zăcământ de ţiţei. O resursă care nu a fost cercetată niciodată ştiinţific, dar pe care localnicii şi cei din satele învecinate sau chiar din oraşul Buzău o cunosc foarte bine. În zilele călduroase de vară, zeci de oameni vin aici şi se ung pe tot corpul cu nămolul având nuanţe de la negru la roşiatic. După această ungere rămân la soare câteva zeci de minute, după care se spală cu puţină apă de la un izvor sărat din apropiere (altfel, cu apa obişnuită, nămolul se îndepărtează foarte greu). Acest tratament are efecte într-o gamă uimitor de vastă de afecţiuni, de la reumatism cronic şi degenerativ la lombosciatică, dureri musculare rebele, sechele după fracturi, luxaţii etc. Uimitoare sunt efectele benefice ale acestei aplicaţii cu nămol în cazurile de sinuzită şi rinită cronică. Este bine de ştiut că această procedură este ferm contraindicată bolnavilor cardiaci cronici, celor cu hipertensiune arterială, precum şi persoanelor care au consumat înainte alcool sau sunt foarte obosite.
Analizând comparativ apele de la Sărata Monteoru cu apele străine s-a ajuns la concluzia că aceste izvoare sunt superioare celor de la Hall (Austria de Sus), Kreuznach (Germania), La Motte (Departament Isere).