pe ROMARG
Rating total: /5

Poze

Andreea Dănilă

Baia de Aramă este situată în sud-vestul Olteniei, în nordul judeţului Mehedinţi, la distanţe aproape egale de Drobeta Turnu Severin (65 km), Târgu Jiu (45 km) şi Băile Herculane (60 km).

Oraşul este aşezat pe terasa înaltă a Podişului Mehedinţi, într-un ţinut cu denumirea Plaiul Cloşani, adapostindu-se într-o mică depresiune între dealurile Dochiciu, Dealu Mare şi Cornet, fiind traversat de paralela de 45° (45° 0′ – latitudine N, 22° 49′ – longitudine E). Dealurile sunt bogat împădurite, printre speciile cele mai importante întalnindu-se: fagul, gorunul, carpenul, frasinul, stejarul dar şi bradul sau molidul. Procentual, ca specie, predomina fagul: 88%, urmat de brad: 4%, molid: 3%, diverse tari (gorun, frasin, paltin de munte, carpen): 4%, diverse moi (plop tremurător, salcie, anin): 1% şi diverse răşinoase (Duglas, Larice): sub 1%. Straturile mai bogate de sol sunt acoperite de pajişti şi fâneţe. Printre animalele sălbatice care populează pădurile dintre Baia de Aramă şi Valea Cernei se număra: ursul, capra neagră, lupul, cerbul, jderul, vulpea, iepurele, veveriţa, porcul mistreţ, dar şi unele specii mai rar întâlnite la noi în ţara precum: vipera cu corn sau scorpionul.
Oraşul este este brăzdat de apele râului Bulba, care izvorăşte din peştera cu acelaşi nume, situată între Baia de Aramă şi comuna Ponoarele, şi de cele ale pârâului Brebina, care ajunge aici din comuna Obârşia Cloşani.
Apele Bulbei şi ale Brebinei sunt umflate de numeroasele izvoare aflate în zonă şi se varsă la Apa-Neagră, sat situat în judeţul Gorj la numai 3-4 km de Baia de Aramă, în râul Motru, care străbate, la rândul lui, satul Negoeşti, parte a oraşului Baia de Aramă.
Printre izvoarele importante din localitate amintim:
– izvorul Bolboros, situat la ieşirea din Baia de Aramă spre Ponoarele, loc unde altădată se organizau frumoase petreceri în aer liber, captat fiind acum de Păstrăvăria Ocolului Silvic Baia de Aramă;
– un alt izvor a fost captat şi adus până în faţa Bisericii Sfinţii Voievozi, unde ţâşneşte cu putere într-o fântână cu 12 guri;
– mai jos de acesta, aproape de intersecţia cu drumurile care duc pe de o parte, către Ponoarele şi pe de altă parte, către Băile Herculane, se află un alt izvor important care a fost captat pentru alimentarea cu apă a oraşului;
– în satul Brebina, la 1-2 km de Baia de Aramă este prezent un alt izvor puternic care trece chiar pe sub Motelul Izvorul Rece şi captat pentru păstrăvăria particulară de aici.
Fiind situată într-un relief carstic, Baia de Aramă este în apropierea unor peşteri de o deosebită frumuseţe, precum: Bulba (2-3 km), Ponoarele (5 km), Izverna (25 km) şi Cloşani (15 km).

Andreea Dănilă

http://www.baiadearama.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=6

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe