Eleganţa şi farmecul cascadelor sunt incontestabile. Printr-un şarm aparte se distinge şi Cascada Răchiţele, situată la o altitudine de 1 000 m, în partea de Est a Masivului Vlădeasa (Munţii Apuseni), pe Valea Stanciului, la o distanţă de 7 km de localitatea Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj.
Cascada Răchiţele este cunoscută şi sub numele Vălul Miresei, nume datorat aspectului pe care o ia apa în cădere. Cascada, formată din două trepte ce totalizează o diferenţă de aproape 50 m, are la bază o marmită adâncă, cu diametru de 10 m, care împrăştie apa sub formă de voal. Există însă şi o legendă impresionantă care spune că o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte, voalul rămânându-i agăţat. Nuntaşii au plâns-o pe mireasă într-atât de mult încât lacrimile lor s-au transformat în această superbă cascadă.
Cascada Răchiţele este cea mai reprezentativă din Munţii Apuseni. Ceea ce o face cu adevărat deosebită este faptul că iarna peretele stâncos îngheaţă devenind un excelent loc de escaladă pe gheaţă. Aici se organizează chiar o etapă din Campionatul Naţional de Escaladă pe Gheaţă.
Accesul la cascadă se face pe drumul E60, ruta Cluj – Huedin – Răchiţele.
Iată şi distanţa dintre câteva mari oraşe ale României şi localitatea-gazdă a Cascadei Răchiţele:
- BUCUREŞTI – RĂCHIŢELE: 450 km
- SUCEAVA – RĂCHIŢELE: 355 km
- BRAŞOV – RĂCHIŢELE: 295 km
- TIMIŞOARA – RĂCHIŢELE: 285 km
- SIBIU – RĂCHIŢELE: 185 km
- ORADEA – RĂCHIŢELE: 110 km
- CLUJ – RĂCHIŢELE: 80 km
Foto: www.flickr.com
Articol: Tina Solonaru