Cu o importanţă deosebită în peisajul turistic românesc, Castelul Bran are o notorietate internaţională, şi asta datorită legendei despre vampirul Dracula care, în mod eronat, i se atribuie. Conform legendei, în perioada de început a Evului Mediu, în Transilvania, exista un principe necruţător cu turcii. Plecând la luptă, îşi lasă soţia mult-iubită singură în castel, iar turcii stabilesc un plan în urma caruia regina se sinucide. Urgia se declanşează. Găsindu-şi soţia într-o baltă de sânge, Vlad Ţepeş, plin de mânie, îl huleşte pe Dumnezeu, îşi vinde sufletul Diavolului şi se transformă într-un vampir nemuritor.
Numele de Dracula vine de la trasul în ţeapă, o metodă favorită de execuţie a domnitorului. S-a atestat faptul că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel, el fiind doar întemniţat aici timp de două luni, în 1462. Chiar dacă legenda fascinează prin spectaculosul ei, nu trebuie omise datele istorice ale castelului.
Castelul Bran reprezintă un distins monument de arhitectură, cu elemente specifice stilului gotic, fiind la bază o cetate de formă trapezoidală, înconjurată de un zid masiv cu guri de tragere. Castelul Bran este situat la Pasul Bran-Rucăr, la mai puţin de 30km de Braşov, în zona unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu Masivul Bucegi. Cetatea a fost construită pe o stâncă de 60m, între anii 1377 şi 1382, la ordinea lui Ludovic I de Anjou, din motive de ordin strategic şi economic, fiind un punct de apărare şi de vamă pe drumul ce lega Transilvania de Ţara Românească.
La finalizarea construcţiei, cetatea intră în proprietatea regalităţii maghiare. După care este cedată autorităţii Ţării Româneşti, apoi devine proprietate a Braşovului, şi tot aşa, perioade la rând, trece sub stăpânirea diferitor autorităţi. În anul 1920, Consiliul orăşănesc Braşov donează Castelul Bran Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În acestă perioadă s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare, Regina transformându-l într-o superbă reşedinţă de vară, înconjurată de parc, cu alei de promenadă, lac, fântâni, terase de popas. Regina a ataşat castelului, pe lângă Casa de ceai, o biserică de lemn şi o Capelă.
În 1938, întreg domeniul Bran, este lăsat prin testament Principesei Ileana. Iar după abdicarea Regelui Mihai, în 1947, castelul intră în custodia statului român, care l-a transformat în muzeu de istorie şi artă medievală. În 2006, Castelul Bran este retrocedat lui Dominic de Habsburg, fiul Principesei.
În prezent, Castelul Bran, la toate cele 4 etaje, expune colecţii de ceramică, mobilier de epocă, trofee de vânătoare, arme şi armuri. Familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală, reflectând astfel mai bine atmosfera de dinainte de naţionalizare. Printre exponatele lui se numără acum şi inima Reginei Maria, pe care Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti a predat-o în custodie muzeului de la Bran, la iniţiativa Ministerului Culturii. Reprezentativă este şi fântâna din curtea interioară, adâncă de 57m, care asigura apa în caz de asediu. Castelul mai găzduieşte un muzeu al satului, cu case tradiţionale din regiunea culuarului Rucăr-Bran.
Adresa: str. Gral Trăian Mosoiu, Nr. 28, loc. Bran, jud. Braşov, România
Tel: 0268 238 332/34
Fax: 0268 238 335
E-mail: info@brancastlemuseum.ro
Program:
Luni: 12.00 – 19.00
Marţi – Duminică: 9.00 – 19.00
(ultima intrare: 18.00)
Preţuri:
12 lei /adulţi
6 lei /elevi, studenţi
10 lei /foto
18 lei /video
Autor: Tina Solonaru