Corundul este una din cele mai cunoscute localităţi din România, numele său legându-se atât de turismul din Ţinutul Secuiesc, dar şi de ceramica albastră specifică zonei. Fiind cea mai renumită aşezare din Ţinutul Sării, una din cele mai mari comune din judeţul Harghita, Corundul a moştenit de la strămoşi şi prelucrarea lemnului, a produselor din iască şi a comerţului ambulant (în vremuri de demult cu căruţe, astăzi, cu automobile).
Lutul din care este făcută ceramica este extras de lângă pârâul Sacadat, este produs de mâinile răbdătoare ale taţilor şi fiilor, prinzând formă, iar apoi este vândut de către femei în magazinele de pe marginile drumului naţional.
După ce lutul ia formă, este ars în cuptoare speciale, apoi este încondeiat cu multă imaginaţie şi îndemânare. Vopseaua folosită este special creată în atelierele meşterilor, iar culorile predominante sunt albastru, negru, galben şi roşu.
În zonă încă trăieşte obiceiul străvechi de a servi mâncarea oferită săracilor sau de pomană în vase de lut. Alt obicei este cel de a lua la mână de 66 de ori fiecare obiect, în acest fel obiectul urmând să poarte noului proprietar noroc.
Corundul este situat lângă drumul naţional 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc şi 80 km de Miercurea-Ciuc.
Mărfurile artizanale sunt şi astăzi expuse în faţa caselor atrăgând turiştii care trec prin satul Corund.
Surse: wwww.corund-ceramica.ro