Ingrediente: cap şi măruntaie de miel, morcov şi pătrunjel cca. 250 g, o ceapă de mărime mijlocie, o lingură orez, borş, zeamă sau sare de lămâie sau oţet, un gălbenuş, 100 ml smântână sau iaurt, sare, tarhon, leuştean.
Mod de preparare:
Pentru o ciorbă de 3-4 l, este suficient capul, dacă acesta este întreg, cu puţin gât şi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg altă carne cu mai mult os (piept). Capul întreg cu 1/3 din gât, plus capetele osoase ale pulpelor se pun într-o oală cu 2 l apă rece şi se lasă la o parte 15 minute, ca să se dizolve substanţele hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei. În acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, într-o oală de 5-6 l, amestecând mereu; apoi se adauga carnea cu apa în care a stat şi o linguriţă de sare. Se firbe 50-60 minute; se adaugă apoi orezul, se amestecă bine ca să nu se lipească de fundul oalei şi se lasă să fiarbă încă 20 minute. Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completând lichidul până la circa 3 l sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsând să mai fiarbă câteva clocote. Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă. Pentru aromă este indicat tarhonul, sau leuşteanul.
Când este complet gata, se mai sărează după gust.
Dacă se pregăteşte ciorba în cantitate mai mare se pun şi măruntaie. Plămânii se taie bucăţi cât de mici, rinichiul se taie în bucăţele, ca să poată intra apa în canale şi să le spele bine. Ficatul se taie în bucăţi mici şi se adaugă în ciorbă, când toate sunt fierte (se fierbe numai 5 minute, ca să nu se întărească). Din cap şi măruntaie, se pot pregăti circa 8 l ciorbă; se măresc cantităţile celorlalte ingrediente proporţional cu cantitatea de ciorbă, procedând exact ca mai sus.
Poftă bună!