pe ROMARG
Rating total: /5

petitchef.ro

Ingrediente:
1kg făină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cât se cere (circa 1/2 l), 1 lingură de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.

Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (să nu fie fierbinte, deoarece se opăreşte drojdia şi nu mai creşte aluatul) şi o linguriţă de zahăr. Separat se opăresc 3 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine ca să nu se facă cocoloaşe. Când s-a răcorit destul, cât suferă mâna, se amesteca cu drojdia şi apoi se bate bine, până se fac başici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească.

În acest timp se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi, cu zahărul pisat sau dacă este tos, trecut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.
Când plămădeala este destul de crescută se toarnă peste restul de făină, cernută într-o covată şi ţinută la cald; se amestecă, adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă.

Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, puţin câte puţin unt topit, cald, iar dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se pune la cald, departe de apă sau
de fereastră şi se lasă să crească circa 2-3 ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat, presărată cu făină şi se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească, tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr şi cu nuci sau stafide.

Se pun la cuptor la foc potrivit şi se tin cam o oră. Când sunt gata se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu însă la loc rece şi nici în curent.
La frământat, se pot adauga şi stafide sau rahat, după ce au fost alese şi şterse într-un şervet.

Poftă bună!

sursa: gustos.ro

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe