pe ROMARG
Rating total: /5

Raluca-Ioana Van Staden  este câştigătoarea Trofeului de Aur pentru cea mai bună femeie inventator, în cadrul Salonului Internaţional  de Invenţii de la Geneva, aprilie 2010.

Cercetătoarea româncă a inventat alături de soţul său, Jacobus Frederick van Staden, un senzor pentru depistarea cancerului în forma sa incipientă.

Senzorul miraculous, obţinut din pastă de diamant, cu un cost mai mic de 1 euro, are rolul de a detecta, printr-o procedură simplă, existenţa cancerului în corpul uman în doar 6 minute.  Până în momentul de faţă, senzorul poate detecta 4 tipuri de cancer: ovarian, de prostată, la sân şi gastrointestinal, oferind oamenilor de pretutindeni speranţă.

Raluca-Ioana Van Staden, născută pe 16 iulie 1969 la Câmpulung, Argeş este licenţiată şi doctorandă a facultăţii de Chimie  şi a facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală.

Cu o activitate de cercetare impresionantă în combaterea unor boli precum HIV, tuberculoză, hepatita B, Dr. Van Staden a coordonat proiecte de cercetare în cadrul Universităţii Pretoria, din Africa de Sud.

Întoarsă în România în anul 2006, Raluca-Ioana Vad Staden, împreună cu soţul său, au pus bazele unui laborator propriu de cercetare, PATLAB – prescurtarea pentru Laboratorul de Tehnologie Analitică de Proces, filiala din Bucureşti  a Institutului de Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara.

Membră a Societăţii Române de Chimie Analitică, The South African Chemical Institute, American Chemical Society, IUPAC Fellow, autoare şi co-autoare în mai bine de 10 cărţi, lucrările domniei sale au fost citate de peste 500 de ori.

În întreaga sa activitate de cercetare, Dr. van Staden a încuranjat studenţii sa fie la curent cu ultimele apariţii în domeniu, să le stimuleze creativitatea, afirmând:

„Setea de a cunoaşte şi spiritul creator ale acestui popor nu au murit. Avem dreptul de a studia şi a crea în demnitate şi datoria nobilă de a introduce Romania în circuitul ştiintei şi cunoaşterii universale.” (octombrie 2010)

Pe viitor, Raluca-Ioana Van Staden doreşte să îşi continue activitatea în direcţia cancerului prin formarea unui centru de excelenţă,  să reia activitatea de cercetare începută în Africa în domeniul unor boli precum HIV, tuberculoza şi hapatita B, dar să revină şi la dragostea dintâi: muzica.

Cristina Moise

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe