pe ROMARG
Rating total: /5

Intre Dunare si Marea Neagra se afla un tinut incarcat de istorie, deopotriva umed si secetos, tanar, dar si batran, un teritoriu pe care convietuiesc pasnic numeroase etnii. Dobrogea este un tinut al contrastelor,intins peste judeteleTulcea si Constanta in sud- estul Romaniei. Delta Dunarii este cel mai tanar pamant romanesc si cea mai mare si mai bine conservata delta din Europa (2.681 kmp). Din 1991, a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Muntii Macinului, inclusi intr-un Parc National, sunt cei mai vechi din tara, iar stepa dobrogeana are una dintre cele mai uscate clime din Romania. Litoralul insorit si variat al Marii Negre completeaza seria paradoxurilor care fac din Dobrogea o regiune pentru toate gusturile.In decursul istoriei, regiunea cunoaste civilizatiile greaca, romana si bizantina, urme ale acestor civilizatii regasindu-se si in ziua de azi pe intinderea Dobrogei: colonia greceasca Histria, cea mai veche asezare antica dintara (intemeiata, conform traditiei, in 657I.Hr); Tropaeum Traiani din Adamclisi (109 d.Hr.), monument triumfal roman pentru celebrarea victoriei legiunilor romane asupra dacilor, cel mai impunator de acest fel ridicat de romani la Dunarea de Jos; cel mai vechi ansamblu monastic din tara noastra, aflat la Basarabi-Murfatlar (Pestera Sfantului Andrei, langa comuna Ion Corvin, jud. Constanta) (982 si 992 sunt anii insemnati pe peretii a doua din cele sase biserici rupestre).

Senzatia de inceput de lume pe care ti-o lasa toate semnele crestinatatii de pe teri­toriul Romaniei este intregita de natura ne­imblanzita in care le poti gasi. Intre bratele Deltei Dunarii – Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe -in labirintul exotic din stuf, canale, lacuri, mlastini, plauri (insule plutitoare de stuf si trestie) si grinduri de nisip, te delectezi cu numeroase specii de peste, de pasari rare si cu si mai multe specii de copaci si plante. Aici gasesti colonii unice de pelicani, dar si sturi­oni, pestii care produc pretiosul caviar. Delta este paradisul plantelor si animalelor, dar si al insectelor, asa ca mijloacele de protectie impotriva tantarilor sunt o necesitate.

Dar poate cea mai importanta bogatie a acestor meleaguri sunt oamenii, un amestec inedit de etnii care au ales sa se stabileasca intr-unul dintre cele mai salbatice medii si l-au transformatin „acasa”. Pe cele cateva suprafete neinundabile ale Deltei s-au sta­bilit romani, lipoveni, ucraineni, dar si turci, greci sau armeni.

Alternativa la cura de peste, liniste si aven­tura din Delta este cura de distractie, cura heliomarina sau balneara la Marea Neagra. Pe 75 de kilometri de litoral se insira statiuni si sate cu plaje de nisip fin (10-12 ore de soare/zi. Cele mai cautate: Mamaia (perla li­toral ului, telegondola, parc acvatic, viata de noapte), Costinesti (favorita tinerilor), 2 Mai siVama Veche (pentru nonconformisti).Te poti bucura de litoralul Marii Negre din luna mai si panain septembrie.

Jules Verne, celebrul scriitor vizionar, a descris perfect peisaje si orase din Dobrogea – Medgidia, Babadag sau Tulcea – in romanul Keraban incapata­natul (1883), desi romancierul francez n-a calatorit niciodata in Romania.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe