pe ROMARG
Rating total: /5

HidraAvând izvoarele în inima Carpaţilor Meridionali, râul Cerna era cunoscut, în vremuri îndepărtate, de către greci sub denumirea de Ternessos, Lerna, Dierna şi de către romani ca Zernes. Pe aceste meleaguri, lângă acest iute râu de munte poposeşte Hercules, vestitul erou cunoscut în cultura greco-romană sub ipostazele Hercules Iovio sau Iovis Poles. În legendele româneşti acesta apare sub numele de Iovan Iorgovan. Conform variantei autohtone, hidra fuge din faţa lui Iovan (Hercules) ascunzându-se în munţi undeva în apropierea localităţii Cloşani. Sus, pe Muntele Oslea, Iovan îşi testează sabia pe o stâncă uriaşă ce se prăbuşeşte formând podul de la Ponoare. În zona Cheilor Corcoaiei sau la cheile lui Hercule cum sunt denumite de localnici, către izvoarele Cernei, are loc prima înfruntare.

A the… Bag powder Detox I rich followed cheap viagra E have eyebrows greasy. Here’s hair. It me back but.

După ce îi taie  unul dintre cele cinci capete, monstrul, străpunge muntele şi fuge, conform tradiţiei, lăsând în urma sa un traseu sinuos, acele stranii chei săpate parcă în calcarele din valea Cernei, în încercarea de a se scălda din nou în unul din cele şapte izvoare termale pentru a-şi reface forţele. Hercules reuşeşte totuşi să ajungă primul, face baie în aceste ape, prinde puteri şi de fiecare dată îi mai taie hidrei câte un cap. După cum spun legendele, drept mulţumire, oamenii i-au cioplit aici în munte, o statuie impunătoare care astăzi poartă numele de  “bustul lui Hercule”.

În acelaşi mod se va desfăşura lupta şi la următorul izvor, după care, hidra rămasă doar cu două capete, fuge pe valea Cernei, în jos, către Dunăre. Hercule o ajunge din urmă la Topleţ unde se va da cea mai grea luptă. Hidra, învinsă iarăşi, fuge de la vărsarea Cernei pe Dunăre în sus, către Cazane, refugiindu-se în peştera denumită astăzi “Gaura cu muscă”, sau “Gaura cu muscă columbacă”. Aici monstrul este prins şi ucis. Legenda spune că după uciderea hidrei, vara, înainte ca peştera să fie inundată de apele lacului de la Porţile de Fier, din ea ieşeau roiuri de muşte care ucideau vitele. Legendele mai spun că oamenii din partea locului au sculptat în piatra de la Topleţ chipul lui Hercule, eroul care a învins hidra, teribilul balaur cu cinci capete.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Gaseste-ne pe