pe ROMARG
Rating total: /5

Judetul Brasov
Brasov este un judet din Romania aflat in sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Tara Barsei, Tara Fagarasului si Altland-ul sasesc.
Geografie[modificare]
Vecini[modificare]
Situat in partea centrala a tarii, pe cursul mijlociu al raului Olt, in interiorul arcului Carpatic si detinand 2,3% din suprafata tarii (5351 km2), judetul Brasov se invecineaza cu opt judete. La est se margineste cu judetul Covasna, in sud-est cu judetul Buzau, in sud cu judetele Prahova, Dambovita si Arges, la vest cu judetul Sibiu, iar in nord cu judetele Mures si Harghita.
Municipiul Brasov (resedinta judetului) este situat la 25o30′ longitudine estica si 45o45′ latitudine nordica cu o altitudine medie de aproximativ 600 m fata de nivelul Marii Negre.
Suprafata[modificare]
Judetul Brasov are o suprafata de 5.363 km², reprezentand 2,3% din suprafata tarii.
Relieful[modificare]
Relieful judetului este accidentat si creste in altitudine de la nord spre sud. La nord se afla Depresiunea Fagarasului si Depresiunea Brasov, despartite de catre culmile scunde ale Muntilor Persani, iar la nord-vest se intinde o parte din Podisul Tarnavelor. Spre sud se inalta versantul nordic al Fagarasului, care depaseste in unele locuri 2000m altitudine, Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Postavaru, Piatra Mare,Muntii Ciucas si o parte din Muntii Intorsura Buzaului.
Apele[modificare]
Cel mai important rau este Oltul, care strabate judetul pe o distanta de 210 km. Pe parcurs primeste: Baraoltul, Varghisul, Aita,Homorodul, Valea Mare, Raul Negru, Timisul, Barsa, Ghimbaselul, Sinca, Sambata, Vulcanita, Sebesul, Berivoiul, Breaza, Vistea siRodbavul. In categoria apelor statatoare se inscriu lacurile glaciare din Muntii Fagaras (Urlea, Podragul) si cele antropice pentru alimentarea cu apa potabila a localitatilor.
Clima[modificare]
Clima judetului este temperat-continentala, mai precis caracterizata de nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental; mai umeda si racoroasa in zonele montane, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase. Pe varful Omul se inregistreaza cea mai joasa temperatura medie anuala (-2,6 oC) si cea mai ridicata medie de precipitatii anuale din tara (1.346 mm). Temperatura medie anuala in judet este de 8 oC. Temperatura minima absoluta pe tara a fost inregistrata la 25 ianuarie 1942 in localitatea Bod (-38,5 oC). Vanturile nu prea strabat depresiunile, dar pe culmile muntilor ajung chiar si la 25-30 m/s. Vanturile de vest aduc ploi, iar cele dinspre nord si nord-est concura la pastrarea timpului frumos.
Fauna[modificare]
Fauna este foarte variata, gratie multitudinii biotipurilor intalnite din v. Oltului pana pe crestele muntoase. Daca in mlastinile eutrofe ale Tarii Barsei se intalnesc numeroase specii interesante, unele relicte glaciare, ecosistemele xerofite de pe Tampa sau Dealul Cetatii sunt populate de numeroase specii de ichneumonide, etc. Apele de munte si de ses sunt populate de specii diferite de pesti (pastravi, lipan, mreana, etc.) iar in sistemele cu exces de umezeala, ca si in paduri, abunda specii de amfibieni, reptile, pasari (sorecarul comun, sorecarul incaltat, barza alba, barza neagra, vanturei, hereti, potarnichi, acvile, cocosul de munte, prundarisul de piatra) si mamifere (capra neagra, ursul, capriorul, mistretul, rasul, etc).
Reteaua cailor rutiere[modificare]
Din judetul Brasov reteaua cailor rutiere totalizeaza 1.449 km. Dintre acestia, 398 km sunt drumuri nationale.
Sosele internationale[modificare]
• E60 – Brest – Nantes – Orléans – Basel (Bale) – Viena – Budapesta – Oradea – Cluj-Napoca – Brasov – Bucuresti – Constanta, cu prelungirea Poti – granita cu China
• E68 – Szeged (Seghedin) – Nadlac – Arad – Deva – Sebes – Sibiu – Fagaras – Brasov
Drumuri nationale[modificare]
• DN1 – Oradea – Cluj-Napoca – Turda – Alba Iulia – Sebes – Sibiu – Fagaras – Brasov – Bucuresti
• DN1A – Brasov – Sacele – pasul Bratocea – Valenii de Munte – Ploiesti – Buftea – Bucuresti
• DN1J – Sercaia – Comana de Jos – Hoghiz
• DN10 – Brasov – Harman – pasul Buzau – Buzau
• DN11 – Brasov – Harman – pasul Oituz – Onesti – Bacau
• DN73 – Brasov – Bran – Campulung – Pitesti
• DN73A – Predeal – Paraul Rece – Rasnov – Zarnesti – Sinca – Sercaia

preluare http://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Bra%C8%99ov

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: 45.6728198, Longitudine: 25.606376400000045
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe