pe ROMARG
Rating total: /5

Bucureştiul este un focar impresionant de surprize, mister şi contraste. O întreagă nebunie găseşti aici, de la istorie la contemporan, lux şi mizerie, elită şi mediocritate. E oraşul care te intrigă, te enervează şi, inevitabil, trezeşte dependenţă.

Nu există bucureştean care să nu fi auzit de Lacul Morii – atracţie pătimaşă a românului amator de grătar şi iarbă verde, însă, oare câţi dintre ei ştiu istoria acestui loc? Ei bine, Lacul Morii este cel mai mare lac din capitală, situat la doar 3 km de piaţa Universităţii, undeva între: cartierul Politehnica la Est, Crângaşi la Nord, oraşul Roşu şi Giuleşti la Vest şi Militari la Sud. Lacul a fost creat spre sfârşitul regimului comunist,  cu scopul de a împiedica inundarea municipiului, regularizând apele râului Dâmboviţa. Proiectul prevedea şi dezvoltarea unei zone de agrement în raza cartierului Crângaşi, ce urma să devină o locaţie atractivă de succes. Revoluţia din 1989 a intrerupt amenajarea insulei, lasând în urmă o bucată de pamânt, nişte salcii, un pavilion, un debarcader în paragină şi o fântană arteziană defectă.

Impresionant este însă faptul că Lacul Morii a fost construit peste un cimitir, despre care o legendă urbană spune ca a fost de ciumaţi. Tot aici, cândva, se afla una dintre cele mai mari biserici din zonă, Biserica Sf. Nicolae. Drept mărturie, la o margine a lacului, a rămas un monument care aminteşte de fostul lăcaş de cult.       

Astăzi, Lacul Morii reprezintă o soluţie de petrecere a timpului liber, la îndemâna oricărui locuitor al capitalei. Chiar dacă spaţiul este lăsat în paragină, nu există toalete şi nici măcar coşuri de gunoi/pubele, chiar dacă iarba creşte în ritmul ei sălbatic şi adună o colecţie uriaşă de gunoaie, pe an ce trece, lacul atrage tot mai mulţi bucureşteni, dornici de soare, înot, plajă, grătar, pescuit, etc.  E un loc potrivit şi pentru role, biciclete, jogging. Deranjant e ca iubitorii de manele nu ascultă muzica la căşti, au ei boxele suficient de puternice încât să te facă să-ţi strângi pătura şi să înconjori lacul, până găseşti oaza de linişte.

Pe insula turistică, în 2008 s-a desfăşurat festivalul Coke-Live şi  a funcţionat ca platformă de corturi – o primă încercare de utilizare turistică a insulei. Cert este că Lacul Morii are un potenţial turistic neexploatat. Avem nevoie de spaţii verzi în care să putem evada, fie şi preţ de câteva ore. Elementar însă este ca acestea să fie îngrijite şi civilizate; înainte de toate avem nevoie de bun-simţ, nu de lux.

 

Dacă te-ai hotărât să mergi şi tu la Lacul Morii, află că acesta se află în sectorul 6, în imediata apropiere a staţiilor de metrou Crângaşi şi Petrache Poenaru. Se ştie că zona nu îţi oferă securitate, motiv pentru care nu sunt recomandate plimbările romantice, spre lăsatul serii. 

Iată câteva date suplimentare:

  • suprafaţă: 246 ha
  • volumul: 14,7 milioane m³
  • parcurs pedestru: 7,5 km
  • înălţime baraj: 15 m
  • alimentat de Canalul Argesului

 

Autor: Tina Solonaru

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe