pe ROMARG
Rating total: /5

Mărţişor

Odată cu sosirea primăverii, ne bucurăm de una dintre cele mai frumoase tradiţii româneşti, vechi de peste 8000 de ani, cu o încărcătură simbolistică deosebită. Mărţişorul este sărbătorit cu entuziasm de românii de pretutindini (Rep. Moldova, partea de Sud şi Nord a Ucrainei), dar şi de vecinii bulgari, într-o formă preluată.

În peisajul folcloric circulă mai multe legende despre Mărţişor. Cea mai răspândită are la bază lupta dintre Rău şi Bine. Legenda spune că Soarele s-a întruchipat într-un bărbat chipeş şi a coborât pe pământ, la o horă din sat. La scurt timp, un dragon l-a răpit dintre oameni şi l-a închis într-o temniţă. Brusc totul a luat o formă sumbră, păsările au încetat să mai cânte, izvoarele să curgă, iar copiii să râdă. Dar iată că un voinic a găsit curajul să-l înfrunte pe dragon. În decursul a trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna, tânărul ajunge la castelul dragonlui unde începe o luptă aprigă cu acesta. După zile întregi de înflacărare, tânărul, rănit şi slăbit de puteri, reuşeşte să doboare dragonul şi să elibereze Soarele. Natura a prins viaţă iar zâmbetele străluceau pe chipul oamenilor. Viteazul însă nu a ajuns să vadă primavara. Sângele său cald topea zăpada, iar ghioceii răsăreau ca semn al venirii primăverii. Când ultimul strop de sânge s-a scurs pe zăpada imaculată, tânărul a murit fericit că a reuşit să redea lumii Soarele.

Mărţişor tradiţional

Din acel moment, tinerii obişnuiesc să împletească doi ciucuraşi: unul alb şi altul roşu, numiţi „mărţişor”, pe care îi dăruiesc persoanelor dragi, mamelor, iubitelor, prietenilor. Roşu reprezintă dragostea faţă de frumos, victoria, iubirea, amintind de sângele tânărului brav care a salvat Soarele. Culoarea albă simbolizează sănătatea şi puritatea, oglindite în gingăşia ghiocelului – floarea care aduce primăvara. Semnificaţia literară a mărţişorului este la fel de sugestivă, un fel de „martie mic” pe care îl purtăm la piept în speranţa unui nou început, unui an îmbelşugat.

Să nu uităm să dăruim mărţişoare, să purtăm mărţişoare şi să ne bucurăm din plin de această tradiţie a noastră, a tuturor românilor, moştenită încă din preistorie.

Autor: Tina Solonaru

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe