Moldova este o regiune in care farmecul naturii si traiul pastoral se intalnesc cu spiritualitatea si cultura locuitorilor sai blajini. Aici au vazut lumina zilei poetul national al romanilor si prima gimnasta de nota 10 din istorie.
Bucurandu-se de impletirea armonioasa a muntilor inalti, brazdati de ape repezi si curate, cu dealurile ce unduie poetic spre cer si cu o campie ce lasa raul Siret sa curga lin spre Dunare, Moldova cucereste ochiul de la prima vedere. Peste aceasta tesatura naturala fascinanta, moldovenii au adaugat istoria, traditiile, temperamentul si pasiunile lor.
Legenda spune ca intemeierea Moldovei este rezultatul unei vanatori de zimbri (bizon european), ceea ce a facut ca acest animal sa devina emblema noii tari. Zimbrul din stema Moldovei este acum un animal rar si protejat. Il poti admira in rezervatia de la Vanatori-Neamt. De altfel, tinutul Neamtului este una dintre principalele atractii turistice ale Moldovei. Aici se afla manastirile cu cel mai mare numar de maici din tara (Agapia, de pilda, gazduieste 300 de maici) si de calugari (Neamt) din Moldova. Tot in Neamt poti explora Masivul Ceahlau, un Munte Athos al ortodoxiei romanesti si presupusul salas al lui Zamolxis, zeul suprem al dacilor, vechii locuitori ai acestor meleaguri. Jumatate din poalele Ceahlaului este scaldata de unul din cele mai mari lacuri artificiale intramontan din Europa, Izvorul Muntelui, de pe Valea Bistritei. In aceasta zona turistica extrem de spectaculoasa poti admira peretii stancosi care formeaza Cheile Bicazului, strabatuti de o sosea transcarpatica.
Moldova este un loc placut ochiului, dar si spiritului. Este regiunea din care provin poetul national al romanilor,Mihai Eminescu dar si povestitorul nostru de renume, Ion Creanga, a carui casa traditionala de la Humulesti este un veritabil muzeu care ofera o idee asupra mentalitatii si activitatilor taranilor moldoveni din secolul al XIX- lea. Prima gimnasta de nota 10 din lume, faimoasa Nadia Comaneci, este si ea tot moldoveanca. Spiritul Moldovei istorice poate fi pe deplin inteles dupa ce vizitezi principala ei atractie din nord, manastirile pictate, vechi de sute de ani, despre care cititi in capitolul Bucovina. in fine, o vizita in Moldova este incompleta fara degustarea faimoaselor vinuri albe, autentic romanesti, Grasa de Cotnari si Galbena de Odobesti.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului