Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente: făină, apă, sare, nucă măcinată, zahăr, scorţişoară
Mod de preparare: Se face un aluat mai tare, din faină, apă şi puţină sare. Se frământă şi se lasă să se odihnească. Se rup bucăţele din aluat şi se formează suluri ceva mai subţiri decât macaroanele. Din aceste suluri se modelează covrigei sau opturi, cât mai mici, care se lasă să se usuce de la o zi la alta.
Se pune la fiert apa cu zahăr, după gust, şi, când clocoteşte, se introduc mucenicii. Se fierb până se înmoaie. Se iau de pe foc şi se adaugă nuca pisată, până când zeama se îngroaşă. Uscarea mucenicilor înainte de fierbere este absolut necesară, pentru a se evita absorbţia unei cantităţi prea mari de apă în timpul fierberii şi deformarea lor. Se servesc reci, presăraţi cu nucă pisată, zahăr tos şi scorţişoară.