pe ROMARG
Rating total: /5

Focul Viu, Andreiaşu de Jos

Natura e minunată! Natura e spectaculoasă! Natura e magică! Iar Focul Viu de la Andreiaşu de Jos întăreşte aceste afirmaţii, prin oferirea unui spectacol inedit, cu flăcări atât de “vii”, de jucăuşe şi colorate, încât dă impresia unui colţ de pământ domnit de Zeii Olimpici. Fenomenul se explică prin existenţa unei surse naturale de hidrocarburi gazoase cu aprindere spontană, un soi de emanaţii uscate care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre, generând focuri vii, cu flăcări de 30 – 50cm înalţime. În preajma sau în timpul cutremurelor de pământ, focurile pot fi chiar mai mari de 2m.

Andreiaşu de Jos

Situate la doar 37 km vest de Focşani, în spaţiul localităţii Andreiaşu de Jos, undeva în Subcarpaţii Vrancei, pe versantul drept al văii Milcovului, la o altitudine de 430m, Focurile Vii trezesc curiozitatea multor turişti din ţară şi străinătate. Drumul este anevoios, aparent impracticabil cu maşina, însă provocarea devine şi mai mare. Pe dealurile Milcovului urmează să descoperi un real show al naturii, unic în Europa, unde  pământul arde mocnit de mii de ani şi seară de seară flăcările dau locului un aer mistic, absolut fantastic. Atractivă este şi ospitalitatea localnicilor, la care găseşti mereu produse proaspete, homemade, specifice zonei. Tot de la ei poţi afla diverse povestioare, legende, tradiţii legate de  focurile vii. Se ştie că “focul viu” conţine o bagată simbolistică religioasă, fiind recunoscut ca protector al animalelor. În egală măsură “focurile vii” pot fi interpretate drept un semn rău, ele avertizează localnicii în caz de seism, flăcările mari anunţă cutremur.

Focul viu, Andreiaşu de Jos

Remarcabil este faptul că Focul Viu de la Andreiaşu de Jos este cel mai extins câmp de “focuri vii” din Romania, atât ca suprafaţă (400 m2), cât şi ca debit de metan (50 tone/an). Există însă şi un semnal de alarmă, alunecările de teren cauzate de ploile puternice pun în pericol acest fenomen geologic. Cert e că zona are un extraordinar potenţial turistic, de care ţara noastră ar trebui să profite din plin. Aer curat, linişte, peisaje superbe, pământ în flăcări – iată o destinaţie atipică, numai bună pentru o excursie de câteva ore.

 

 

Panou Rezervaţia Focul Viu

 ACCES:

  • DN 2M Focşani – Odobeşti – Andreiaşu de Jos

CAZARE:

  • campare cu cortul pe vreo păşune privată, aproape de un izvor sau pe malul Milcovului
  • adăpost peste noapte la localnici, preţuri modice, însă fără apă curentă, încălzire şi canalizare
  • cazarea la pensiunile din apropierea Andreiaşu, în zona Mera (10km de Andreiaşu) sau în zona Odobeşti (25km), 60-80 lei camera

AGREMENT:

  • drumeţii în rezervaţia geologică Focul viu Andreiaşu, dar şi pe sinuoasa vale a Milcovului
  • competiţii de mountain-bike sau off-road
  • condiţii de vânătoare excepţionale, în special la mistreţ şi cocoş-de-munte (zona Paltin şi Nereju)
  • crame cu un sortiment bogat, degustări spectuloase de vinuri, însoţite de bucate tradiţionale moldoveneşti

SITE-uri utile:

 

Autor: Tina Solonaru

Poze: flickr.com

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe