Situat în apropierea Bucureştilor, într-un parc secular plantat pe malul stâng al râului Colentina, Palatul Mogoşoaia este o destinaţie turistică plină de măreţie şi istorie. Cadrul pitoresc în care este amplasat, conferă şi mai mult farmec locului, unde poţi evada, din agitaţia capitalei, fie şi preţ de câteva ore.
Palatul brâncovenesc de la Mogoşoaia reprezintă o capodoperă ce încoronează arta Ţării Româneşti din veacul al XVII-lea, amintind de graţia Veneţiei şi fastul Orientului. Edificiul este martorul a peste 300 de ani de istorie. Curte de vară, după 1702, a domnitorului Constantin Brâncoveanu (1688- 1714), palatul poartă numele văduvei boierului Mogoş, cel care deţinea pământul pe care a fost construit. În anii 1912 – 1945, reşedinţa este patronată de principesa Martha Bibescu (1886 – 1973), scriitoare şi amfitrioană desăvârşită pentru regi, ambasadori şi literaţi. Palatul devine un important centru de întâlnire a mediilor politic, aristrocratic şi cultural până la cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi un model de referinţă pentru stilul naţional în arhitecura românească.
Palatul, astăzi muzeu, găzduieşte o colecţie de artă contemporană şi diverse expoziţii temporare ale artiştilor plastici contemporani. Tot aici au loc evenimente culturale, piese de teatru, spectacole şi concerte.
Dacă la etaj, palatul deţine încăperi şi saloane oficiale ale domnitorului şi familiei sale, la parter vom găsi camere modeste, destinate slujitorilor. La subsolul palatului se află Lapidarium – pivniţă cu tavanul format din patru domuri semi-sferice dispuse în jurul unui stâlp-centru, loc unde astăzi este expusă colecţia de relicve arhitectonice. Pe faţada care dă înspre lac se află o loggie minunată, de inspiraţie veneţiană, cu trei arcade.
Biserica cu hramul Sf. Gheorghe, amplasată la intrarea în curtea palatului, a fost ridicată în 1688, la îndemnul lui Constantin Brâncoveanu. Aici este înhumat George Valentin Bibescu, soţul Marthei Bibescu, sub o frumoasă lespede funerară decorată cu stema familiei Bibescu, reprezentată de doi lei cu vulturul încoronat.
Pe acest domeniu se găseşte şi capela Gheorghe Bibescu care adăposteşte mormintele ultimilor proprietari ai Mogoşoaiei şi ale rudelor lor: Prinţul Nicolae G. Bibescu şi soţia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Prinţul George Bibescu şi soţia sa, Valentine de Caraman Chimay, Prinţesa Elisabeth Bibescu, Prinţii Mihai Basarab Brâncoveanu şi George Basarab Brâncoveanu.
Palatul de la Mogoşoaia deţine o curte imensă, multe spaţii verzi şi aerisite, unde poţi organiza picnicuri, te poţi delecta cu o carte, cu un joc de badminton sau, pur şi simplu, te poţi tolăni în iarbă, lăsându-te răsfăţat de soare şi de atmosfera regală. Există şi un centru de închiriat biciclete, aşa că dacă îţi place mişcarea poţi colinda împrejurimile pe două roţi.
Absolut superb este şi parcul englezesc, cu grădini în stil italian, din spatele palatului, plin de flori vesele, colorate, amenajat de Martha Bibescu. De neocolit sunt şi serele N. Bibescu, un soi de atelier francez, din 1890, care astăzi sunt utilizate pentru culturi floricole şi atelier de educaţie plastică pentru copii.
În una din aripile complexului de la Mogoşoaia este amenajat un elegant restaurant, cu preţuri acceptabile şi bucate alese.
Acum câţiva ani, la prima vizită a domeniul de la Mogoşoaia, am fost cumva cutremurată de imaginea a două imense statui de bronz ce zăceau pe un maidan, în spatele palatului brâncovenesc. Acestea reprezentau figurile lui Petru Groza şi Lenin şi au fost aruncate aici de autorităţi, imediat după căderea comunismului. Turiştii cu entuziasm se căţărau pe ele şi făceau poze. De curând însă statuile au fost recuperate de autorităţile de la Kremlin.
Palatul de la Mogoşoaia îşi păstrează grandoarea şi farmecul în orice anotimp. Intrarea pe domeniul brâncovenesc este liberă. Vei găsi aici o oază de relaxare, cu spaţii aerisite, romantice, bine întreţinute. Iar dacă eşti din Bucureşti şi nu ai maşina proprie, există posibilitatea de a lua un maxi-taxi de lângă gura de metrou 1 Mai (Piaţa Chibrit) şi într-un sfert de oră, cu doar 3 lei, ajungi pe acest teritoriu domnesc de la Mogoşoaia.
PROGRAM de vizitare a muzeului:
Marţi – Duminică:
- ora 09.00 – 19.00 (mai – septembrie)
- ora 09.00 – 17.00 (octombrie – aprilie)
Închis: luni, 1 ianuarie, duminica Paştelui ortodox, 1 decembrie, Crăciun.
PREŢURI:
- 5 lei – adulţi
- 2 lei – elevi, studenţi, pensionari
- 8 lei – ghidaj engleză şi spaniolă
CONTACT:
Str. Valea Parcului nr. 1, comuna Mogoşoaia, judeţul Ilfov, România
Telefon: 021-350 66 16; Fax: 021-350 66 18
E-mail: office@palatebrancovenesti.ro
Web: www.palatebrancovenesti.ro
DISTANŢE:
- Bucureşti – 15 km
- Ploieşti – 54 km
- Târgovişte – 70 km
Autor: Tina Solonaru
Poze: Rodica Merlici