pe ROMARG
Rating total: /5

Concerte de Pestera. Unii dintre noi canta la dus, cand gatesc sau cand conduc. Altii canta prin pesteri! Si nu-s putini pentru ca in Pestera Romanesti se sustin concerte din anul 1984. Desi asemanarile dintre omul primitiv si cel modern s-au diminuat semnificativ de-a lungul timpului, atractia catre galeriile subterane pare intiparita inca in codul genetic. Beneficiind de la natura de o acustica speciala, pestera a fost gazda a numeroase concerte sustinute de nume cunoscute din aria muzicii clasice, rock, jazz, blues sau electronice.

www.speotimis.ro

www.speotimis.ro

Pestera Romanesti este a doua ca marime din judetul Timis, iar renumele i se trage de la acustica deosebita, ce-i permite sa gazduiasca concerte spectaculoase si asta datorita rezonantelor pe care le capata sunetele in aceasta pestera.

Traditia concertelor in acest cadru atipic dateaza din 27 septembrie 1984, la initiativa Asociatiei Speologice Speotimis. Pe scena improvizata din pestera, urca nume sonore atat din tara, cat si din strainatate, reprezentanti ai diverselor stiluri muzicale: clasic, jazz, blues, rock sau electronic. Iata cateva exemple in acest sens: Orchestre ale Filarmonicii Banatul, Filarmonica din Arad, corurile: Margana, Sabin Dragoi, St. Rafailo Banatski (Serbia), formatiile: Bega Blues Band, Survolaj, Nightlosers, Cargo, Zdob si Zdub, solisti ca Stefan Ruha, Alexandra Gutu, Kathleen Evans, etc.

Cunoscuta si sub numele de Pestera Mare de la Feresesti sau Pestera cu Apa, Pestera Romanesti face parte din categoria pesterilor mijlocii, cu o dezvoltare totala de de 1450 m, dispusa orizontal, pe trei etaje. Pestera este situata in apropierea localitatii Romanesti, comuna Tomesti, in versantul stang al Vaii Farasesti, Muntii Poiana Rusca. Galeriile accesibile turistilor insumeaza 340 m. Intrarea principala este orientata spre N-NV, avand o latime de 9,5 m si inaltimea de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuza pana la aproape 70 m, dupa care utilizarea unui sistem de iluminare artificiala devine necesara. Pe portiunea luminata natural, peretii sunt acoperiti cu o patura de alge.

Grota se distinge si printr-o formatiune geologica unica numita brecie tectonica, sapata in Sala Liliecilor. Tot aici se gaseste o colonie permanenta de lilieci.

Etajele superior si mijlociu sunt fosile, pe cand etajul inferior, cu caracter subfosil, este accesibil doar speologilor cu echipament. Temperatura medie in pestera este cuprinsa intre 6 si 8oC.

Impresionant este si faptul ca in pestera de la Romanesti s-au gasit urme ale existentei omului, datand inca din epoca neolitica si epoca bronzului.

Acces:

  • DN 68A – Deva – Lugoj, pana in localitatea Cosava.
  • Cosava – soseaua spre Valea lui Liman, pana in satul  Romanesti.
  • Din Romanesti se urmeaza traseul marcat – cruce galbena – ce paraseste satul in dreputul cimitirului si duce pana la pestera (1 ora de mers pe jos). Traseul dintre sat si pestera este accesibil cu masina pana intr-o poiana situata la cateva sute de metri de intrarea in pestera.

Fara indoiala, Pestera Romanesti este o opera a naturii. Cu valoroase ecouri istorice, dar si vadite calitati de divertisment, Pestera de la Romanesti merita sa fie inclusa pe lista obiectivelor de vizitat a fiecarui turist si mai ales de experimentat pe durata unui concert.

Date contact


Adresa: Romanesti
Coordonate: Latitudine: 45.7969727, Longitudine: 22.350482899999975
Telefon: +40724437085
Website: www.speotimis.ro
E-mail: contact@speotimis.ro
Program: -

Autor

Tina Solonaru

Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe