Ingrediente:
aluat: 1 kg făină, 50 g drojdie, 6 ouă, 250 g zahăr, 3-4 linguri de ulei (la frământat), 1/2 l de lapte, o linguriţă de rom, o linguriţă de sare, vanilie, coajă cialis generic | online pharmacy | viagra and cialis rasă de lămâie, stafide.
Mod de preparare: Se cerne făina şi se pune la cald. Drojdia se moaie cu lapte călduţ şi zahăr. Se face maiaua (se face o gaură în făină şi se pune drojdia topită acolo). Se lasă să crească.
Separat se bat gălbenuşurile cu restul de zahăr (spuma). Se opăresc 3 linguri de făină cu lapte clocotit. Se amestecă toate şi se începe frământatul. Se potriveşte cu o cană de chisleac (lapte prins) călduţ ca aluatul să fie potrivit de molicel. Se frământă o oră. La frământat se adaugă puţin ulei călduţ sau margarina topită. La sfârşit trebuie să se desprindă de pe lighean şi de pe mâini. Se lasă să crească 2 ore la cald.
Între timp se pregăteşte – umplutura:
Cu mac:
400 g mac măcinat se prăjeşte şi se stinge cu un sos format din 200 g apă, 250 g zahăr, 2 linguri rom. Când este rece se adaugă 2 linguri gem de prune, stafide, coajă rasă de lămâie (o lămâie) şi 4 albuşe bătute spumă.
Cu brânză iute de oi:
brânza de oi frământată (400 g), 2 ouă întregi frecate cu 150 g zahăr şi mărar. Se fac plăcinte poale-n brâu (împăturite ca plicul).
Toate plăcintele (cu mac şi / sau brânză) se pot face şi «trandafiri». Se face din aluat o foaie (10 / 10 cm) şi se taie în colţuri. Se pune umplutura la mijloc, apoi se împăturesc colţurile sub formă de floare (să se vadă umplutura).
Se pun plăcintele la crescut (la cald), o oră. Apoi se ung cu ou şi se dau la cuptorul încins. Se coc o oră. Când sunt gata, se ung cu apă cu zahăr, iar reci se pudrează cu zahăr pudră vanilat.