Ingrediente:
1 kg de făină, 40 g drojdie proaspătă, 1 linguriţă de zahăr, 3 linguri de ulei, apă călduţă sau lapte.
Mod de preparare:
Se pune făină într-un castron, în mijlocul ei se face loc şi se pune drojdia dizolvată în apă sau lapte cald (cca. 150 ml) şi o linguriţă de zahăr. Se presară deasupra drojdiei un strat foarte fin de făină, se acoperă castronul şi se lasă o jumătate de oră la căldură. Apoi se frământă un aluat potrivit, adăugându-se treptat uleiul şi apă sau lapte, dacă e nevoie.
Când aluatul se desprinde uşor de pe mâini şi de pe vas, şi când apar băşici în aluat, acesta este gata. Se acoperă cu un prosop încălzit şi se pune la dospit până când îşi dublează volumul. Planşeta pe care se va întinde aluatul nu trebuie pudrată cu făină, ci unsă cu ulei. În acest fel, se lucrează mai uşor, mai repede şi aluatul nu se prinde de mâini. După ce aluatul a dospit, se ia o bucată (cam cât un pumn) şi se întinde o foaie cât se poate de subţire. Foaia trebuie să fie în formă de pătrat. În centru se pune umplutura (de post, de carne, varză, brânză etc.) şi se împachetează ca un plic, adunând colţurile aluatului în mijloc şi presând uşor pentru lipirea acestora. Se întinde uşor cu sucitorul şi apoi se prăjeşte plăcinta într-o tigaie cu ulei bine încins.
Umplutura de post: 500 g cartofi fierţi în coajă se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Se amestecă cu 2 cepe prăjite în ulei, cu piper mult şi sare. Se mai adaugă şi seminţe de chimen. Plăcinta cu cartofi se serveşte împreună cu suc proaspăt de roşii. E bună şi la bere sau vin.
Când nu e post, plăcintele se pot umple cu brânză de burduf, cu telemea desărată amestecată cu cozi de ceapă verde, mărar şi lobodă. Se pot umple şi cu varză acră, călită, şi atunci se servesc calde, cu smântână.