Scheii Brasovului – orasul vechi, turle inalte depasesc orizontul privirii. Pare ca ies din spatele unui gard vechi, pe langa Biserica Sf. Nicolae si scoala adiacenta. Cine ar putea crede, ca-n inima orasului, atat de aproape de noi, de fapt printre noi, sta ascuns atat de bine un muzeu de valoarea unui adevarat tezaur…
[…]
Il vei gasi neschimbat, cu fata-i blajina, cu ochii scanteind aspru de cunoastere si de apropiere de Dumnezeu…
Pasind in acea curte iti vei trezi un sentiment extrem de puternic, cum nu ai mai simtit vreodata; inima iti va pulsa alert pentru ca esti roman. Pur si simplu vei gasi motive de mandrie si fericire doar pentru ca esti roman. Iar vocea lui Vasile Oltean conduce cu o abilitate magistrala sentimentul patriotic prin lucrurile nespuse din ultimii 1000 de ani.
Doamne, cata forta are acest om, cata energie, daruire, har… sclipeste. Vasile Oltean este omul muzeu, la care trebuie sa veniti pentru a intelege ce inseamna un muzeu.
Veniti si vizitati Muzeul Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului, iar melodia lui Anton Pann de la “Desteapta-te romane” va semana izbitor cu cea a lui George Ucenescu si multe alte lucruri vor capata un nou sens, cel adevarat.
Fragmente din tezaur…
Prima scoala romaneasca. Cum sa nu iti doresti sa vezi locul unde a inceput cunoasterea? Sala de clasa, bancile, manualele si alte instrumente pedagogice, valori pe care timpul nu le-a pierdut, doar le-a ascuns adanc in inima Brasovului, lucruri salvate in sufletul unui om minunat, ce abia asteapta sa le prezinte.
Istoria invatamantului spune ca scoala dateaza din secolul al XVI-lea, dar in podul bisericii s-au gasit documente ce atesta construirea in secolul al XV-lea. Numai ca sub zidurile bisericii au fost descoperite ramasite ale altor doua randuri de biserici din lemn, premergatoare celei din ziua de astazi.
Mai avem si manualul de scoala din veacul al XI-lea, care are doar 700 de pagini. Si atunci, care este pana la urma primul document scris in limba romana si de cand dateaza acesta?
Cam cat stateau prin scoala primii elevi?
Pentru 3 luni acestia deveneau notari, daca stateau in scoala 6 luni deveneau profesori (dascali), daca stateau 9 luni erau preoti.
Sala lui Anton Pann inca rezista, cu aceleasi bancute, cu tablitele pe care elevii scriau si chiar cu un computer “nevirusabil” – numaratoarea, dar si instrumentul pedagogic Sf. Nicolae – un bat.
Poate va intrebati de ce s-ar numi un bat – Sf. Nicolae – asa cum marele nostru scriitor Ion Creanga il numea. Pentru ca la primul sinod ecumenic de la Nicea, episcopul Arie sustinea ca Hristos nu este de aceeasi fiinta cu Tatal si atunci strica Sf. Treime. Sf. Nicolae a incercat sa-i explice, dar acesta nu intelegea, atunci Sf. Nicolae i-a dat o palma pentru a-l convinge si astfel a ramas inradacinata aceasta denumire pentru bat – ca element de “convingere”.
Inaintand in muzeu mai descoperim ca un profesor al nostru, Nicola Nicolau, a fost la Waterloo, l-a cunoscut pe Napoleon si a scris prima carte din Europa despre Napoleon.
Aici, in Schei s-au tiparit si primele carti in limba romana, carti pe care inca le puteti admira: prima gramatica, prima cronica, primul almanah, prima opereta, primul jurnal politic, etc.
Cu 400 de ani in urma, aici s-au nascut aceste carti, primele carti in limba romana. Desi limba nu a scris-o nimeni 1500 de ani, ea a fost pastrata si nu s-a pierdut. Primul care a tiparit-o a fost Coresi (tiparnita lui Coresi). Tiparnita este la locul ei si asteapta sa fie admirata in toata splendoarea sa.
Cel mai vechi document de la noi – Manualul de scoala din secolul al XI-lea, are 700 de pagini, doar lectia despre virtute cuprinde 250 de pagini.
Ne mandrim cu faptul ca Ciprian Porumbescu a creat peste 250 de compozitii si trei imnuri nationale: al nostru – Trei culori, imnul albanezilor si imnul evreilor.
Tot ce veti vedea aici este original si unicat. Este un muzeu al Bisericii, nebagat in seama de nimeni. Astfel ca lucruri precum, faptul ca adevăratul compozitor al imnului nostru actual “Desteapta-te romane” este George Ucenescu si nu Anton Pann, scapa usor si le invatam gresit. Domnul Vasile Oltean va poate prezenta materiale de o valoare inestimabila, important este sa va doriti sa aflati despre trecut. Poate pentru a ne desena viitorul, intai ar trebui sa ne cunoastem trecutul: cine am fost cu adevarat si de unde venim?
In curtea bisericii Sf. Nicolae sunt 7 muzee, iar muzeul Primei Scoli Romanesti este doar unul dintre ele.
intr-adevar un om extraordinar si un loc care respira istorie si cultura.Sfatuiesc cu caldura pe oricine are ocazia sa mearga sa viziteze “prima scoala romaneasca”.Numai bine, felicitari echipei pt proiect