pe ROMARG
Rating total: /5

Unsprezece autori, printre care şi un scriitor român, au primit Premiul Uniunii Europene pentru literatură 2010 în cadrul unei ceremonii de gală care a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie,  la Bruxelles, la Teatrul Regal Flamand (KVS).

Premiile au fost acordate de către Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, alături de Doris Pack, preşedintă a comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European şi de Fadila Laanan, ministrul culturii comunităţii franceze din Belgia, reprezentând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Premiul Uniunii Europene pentru literatură aduce în atenţie autori noi şi în curs de afirmare. Cei 11 câştigători din acest an au fost selectaţi de către jurii naţionale din Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Republica Macedonia, Germania, Luxemburg, România, Slovenia şi Spania.

Obiectivul Premiului Uniunii Europene pentru literatură este de a spori vizibilitatea autorilor în afara ţării lor de origine. Câştigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 EUR, iar cărţile lor au prioritate de finanţare din partea sistemului UE de finanţare a traducerii literare. Lucrările a 7 dintre cei 12 câştigători ai premiului din 2009 au fost deja traduse. Câştigătorii beneficiază şi de pe urma altor activităţi promoţionale, inclusiv publicitate la târgul de carte de la Frankfurt.

Câştigătorii ediţiei din 2010 sunt:

 • Peter Terrin, De Bewaker (Santinela) – Belgia
 • Myrto Azina Chronides, To Peirama (Experimentul) – Cipru
 • Adda Djørup, Den mindste modstand (Minima rezistenţă)- Danemarca
 • Tiit Alekseiev, Palveränd (Pelerinajul) – Estonia
 • Riku Korhonen , Lääkäriromaani (Doctor roman)- Finlanda
 • Goce Smilevski , СестратанаЗигмундФројд(Sora lui Sigmund Freud) –Republica Macedonia
 • Iris Hanika, Das Eigentliche (Limita de jos) – Germania
 • Jean Back, Amateur (Amator) – Luxemburg
 • Răzvan Rădulescu, (Teodosie cel Mic) – România
 • Nataša Kramberger, Nebesa v robidah: roman v zgodbah (Raiul într-un rug de mure: roman în povestiri)- Slovenia
 • Raquel Martínez-Gómez, Sombras de unicornio (Umbrele unicornului) – Spania

Reamintim că un alt premiu literar prestigios – Le Prix des Cinq Continents – al Francofoniei a fost decernat, în luna octombrie 2010, scriitoarei românce Liliana Lazăr pentru romanul său de debut « Terre des Affranchis » (« Pământul eliberaţilor », Editura Gaia, Paris), apreciat de laureatul premiului Nobel Jean-Marie Le Clezio, membru al Juriului, drept « unul dintre cele mai originale romane din ultimii ani ». Romanul urmează să fie lansat în limba română, în cursul anului 2011.

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe