pe ROMARG
Rating total: /5

FESTIVALUL “SINAIA FOREVER” EDIŢIA A XVII – A
“LECŢII DE SKI”

Primăria oraşului Sinaia organizează în perioada 24-26 septembrie 2010 cea de a XVII – a ediţie a Festivalului “Sinaia Forever”.
Festivalul “Sinaia Forever” a devenit demult o tradiţie şi totodată  cel mai important eveniment al oraşului Sinaia.

Vlad Oprea, Primarul oraşului Sinaia: “Festivalul „Sinaia Forever” a devenit o tradiţie şi un brand al oraşului. Ediţia de anul acesta are ca temă „Lecţii de ski” pentru că Sinaia are cel mai bun domeniu schiabil din România, iar pentru acest sezon de iarnă venim cu o ofertă nouă. Totodată festivalul fiind şi cel mai bun prilej de promovare a noilor instalaţii şi pârtii de schi. Vă invit să ne bucurăm de tot ce înseamnă ski şi să petrecem împreună trei zile într-un cadru natural minunat”.

De ce acest festival? Pentru că este singurul capabil să creeze simbioza perfectă între cultură, civilizaţie şi distracţie, petrecere, spectacol. Pentru că Sinaia este un reper esenţial al culturii şi geografiei românesti şi acest festival este (după cum au dovedit-o anii trecuţi) un adevărat “ghid-live la faţa locului” cultural, istoric, geografic, social.

Este pentru a doua oară când cu prilejul festivalului muntele coboară în oraşul în care s-a născut tradiţia skiului românesc.

În anul 2008 am avut ca temă “În Numele Muntelui” şi am arătat că muntele nu este doar un bolovan uriaş sau un loc fără viaţă. Am luat la pas cele 4 Drumuri: cel Vechi, al Tinerilor, al Castelului şi al Trecătorului unde am întâlnit tradiţia, regalitatea şi atitudinea. Haiducii, tinerii, “mascaţii” şi bătrânii satului ne-au spus poveştile locurilor.

În 2009 am adus Cultura în Natură. Am arătat cum cultura şi natura nu aduc ghinion prin ateliere şi activităţi în plină stradă. Am “plantat” în asfalt 6 pomi care au dat roade de speranţă tinerilor şi bătrânilor. Am înţeles că fără un mediu curat şi protejat, Sinaia nu poate exista. Nu au lipsit momentele de teatru, dans, magie şi muzică.

În 2010 prin tema aleasă,  “Lecţii de ski”, festivalul şi-a propus să facă cunoscută povestea skiului şi să demonstreze că există oameni naturali şi care pot să mute munţii din loc.
Pe Bulevardul Carol I cadrul imaginar creat te poartă pe o PÂRTIE DE SKI unde paşii tuturor participanţilor vor fi îndrumaţi de “instructori” şi de iubitori ai muntelui, pentru a parcurge cele 3 lecţii de ski.

LECŢIA 1 – ÎNCEPĂTOR
Prima lecţie cea pentru nivelul de începător va debuta cu primul contact cu muntele, fiind estenţial să înţelegem CADRUL NATURAL descoperind flora şi fauna. După ce au fost parcurse aceste ateliere se poate trece la formarea condiţiei fizice necesare oricărui schior. Depinde de măiestria fiecărui participant să treacă de probele de ECHILIBRISTICĂ, dar cu siguranţă nu va putea ocoli “PRIMA CĂZĂTURĂ”.

LECŢIA 2 – MEDIU
Ajunşi la cea de a doua lecţie şi la nivelul mediu cu siguranţă participanţii vor declara ca s-au ÎNDRĂGOSTIT DE MUNTE şi ne dorim să prindă CURAJ pentru a merge liber. Cei mai curajoşi skiori se vor putea căsători pentru o zi cu aleasa inimii lor. Atelierele din această zonă le propun participanţilor să-şi arate dragostea şi pentru munte interacţionând pe teme de ecologie cu reprezentanţii ONG-urilor prezente.

LECŢIA 3 – AVANSAT
Skiorii care au trecut de primele două lecţii şi au ajuns la acest nivelul vor putea să-şi achiziţioneze echipamente şi SKIURI NOI.  La nivelul avansat participanţii pot declara: “SUNT SKIOR, DECI EXIST!” şi  pot spune dacă şi-au făcut PRIETENI PE VIAŢĂ.

– Parcul “Dimitrie Ghica” va răsuna de muzică
– în Parcul “Dimitrie Ghica” şi Bulevardul Carol I, vor avea loc ceremonii de deschidere şi închidere (lasere, tunuri de lumină, jocuri de artificii)
– pe strada Octavia Goga va fi un adevărat târg al meşteşugarilor iscusiţi

Pe întreaga perioadă de organizare şi desfăşurare a festivalului accesul autoturismelor pe bulevardul din centrul oraşului este interzis, circulaţia se va desfăşura doar pe varianta DN1.
Pe Bulevardul Carol I circulaţia va fi închisă începând de miercuri, 22 septembrie, ora 08,00 până luni, 27 septembrie ora 06,00, iar pe strada Octavian Goga circulaţia va fi închisă de joi, 23 septembrie, ora 12,00 până duminică, 26 septembrie ora 24,00.
Numărul mare de participanţi, peste 50 000 înregistrat în anii anteriori  ne motivează şi ne determină să nu renunţăm la demersul nostru de a promova cultura şi bunul gust.
Ca în fiecare an, ne dorim ca turiştii care vin la Sinaia pentru a sărbători zilele oraşului împreună cu sinăienii să petreacă cât mai plăcut cele trei zile de festival.

Sinaia a răspuns provocării proiectului naţional “Let’s Do It Romania!”, ce îşi propune ca într-o singură zi să cureţe România de gunoaie şi care se desfăşoară în data de 25 septembrie.
Vlad Oprea: ”Faptul că aceast proiect se va derula chiar în perioada în care la Sinaia are loc Festivalul “Sinaia Forever” reprezintă un bun prilej de implicare a şi mai multor voluntari. Anul acesta, ca şi la ediţiile anterioare ale festivalului, îi invit pe sinăieni şi pe turişti să participe, în toate cele trei zile, la atelierele şi concursurile organizate pe teme ecologice. Cred că românii vor demonstra că pot face o mare echipă în această zi.”
Primăria oraşului Sinaia a lansat un apel de mobilizare către toţi locuitorii şi turiştii pentru a participa la curăţarea arealalelor naturale din jurul oraşului.
Din Sinaia s-au înscris până în prezent pentru a participa ca voluntari  Cercetaşii României – Centrul Local Peleş Sinaia şi Asociaţia Prahova Excelsior, echipe cărora li s-au alaturat şi alţi voluntari din judeţ.
Dan Bittman alături de ceilalţi membri ai formaţiei Holograf vor da autografe la cortul campaniei “Let’s Do It Romania!” şi vor ecologiza o zonă din oraş împreună cu Primarul oraşului Sinaia.
Zonele stabilite pentru a fi curăţate sunt: Drumul Cotei 1400 ; Cota 1500 ; DN71 pana la Cota 1000 ; Zona Sinaia Canton CFR ; Zona Cumpatu langa podul CFR.
Programul zilei de 25 septembrie, agreat de comun acord la nivel judetean :
– 08.00 – 09.00 – înregistrare, verificare, echipare voluntari ;
– 09.00 – 15.00 – activitate de strâns deşeuri de către voluntari ;
– 15.00 – 18.00 – ridicarea sacilor şi transportul către bazele de stocare ;
Baza de stocare va fi la Buşteni.
Se vor colecta numai deşeuri reciclabile, iar operatorul de salubritate de pe raza orasului Sinaia, SC MontSin Grup SA se va implica în transportarea acestora.

Vă aşteptăm la Sinaia, alături de echipa TrăieşteRomâneşte atât pentru ecologizare, cât şi pentru distracţie.

Mulţumiri Primăriei Sinaia

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe