Ştefan Odobleja, supranumit şi “părintele ciberneticii”, a fost o personalitate remarcabilă a culturii româneşti ce şi-a lăsat amprenta asupra unor domenii precum medicina, filozofia şi cibernetica. S-a născut la 13 octombrie 1902 în localitatea Izvorul Aneştilor, judeţul Mehedinţi, a urmat liceul din oraşul Drobeta Turnu-Severin, iar apoi Facultatea de Medicină din Bucureşti unde a obţinut şi bursă de studiu. Facultatea o finalizează în 1928 după ce îşi dă licenţa cu o lucrare despre accidentele de automobil, subiect de mare interes la acea vreme.
Pe lângă activitatea desfăşurată ca medic militar, Ştefan Odobleja s-a făcut remarcat şi prin scrierea unor lucrări din domeniul ciberneticii, filozofiei şi psihologiei, în total scriind circa 50 000 pagini. Însemnările sale din domeniul ciberneticii au atras aversiunea regimului comunist deoarece acest domeniu era considerat specific capitalismului. Astfel spre sfârşitul vieţii s-a aflat în vizorul securităţii.
În anul 1929 publică lucrarea „Metoda de transonanţă toracică” în care vorbeşte despre principiul şi legea reversibilităţii, apoi în 1935 publică lucrarea „La phonoscopie” pentru care i se acordă un premiu internaţional pentru una dintre cele mai bune lucrări din domeniul medicinei militare. Cea mai importantă lucrare a sa rămâne „Psihologia consonantistă” publicată în două volume în 1938 şi 1939 la Paris. Prima ediţie românească a apărut abia în 1982. Aceasta lucrare îmbină accente din domeniul filozofiei şi psihologiei în încercarea de a stabili un număr de legi generale ce se vor aplica mai multor domenii ştiinţifice. Se vorbeşte despre legea echilibrului, legea reacţiei, legea inerţiei, legea reversibilităţii: „viaţa este un cerc vicios de acţiuni şi reacţiuni reciproce. O reversibilitate complexă de fenomene fizico-chimice. Un cuplu reversibil de acţiuni şi reacţiuni. Un fenomen complex unde fiecare parţial este, succesiv, când cauză, când efect.” Aceste concepte ştiinţifice au pus bazele unui nou domeniu: cibernetica.
În parte datorită începerii celui de-al Doilea Război Mondial lucrarea românului nu a fost apreciată la adevărata sa valoare. Zece ani mai târziu, în 1948, Norbert Wiener, un matematician american, a abordat teme specifice domeniului ciberneticii, fiind recunoscut ca întemeietorul acestuia.
În încercarea de a clarifica adevărul despre cibernetică, Ştefan Odobleja va publica lucrarea „Psihologia consonantistă şi cibernetivă” în 1972. Vor mai fi publicate şi alte lucrări cu acelaşi scop. Academicianul Mihai Drăgănescu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică pentru a da savantului român locul pe care îl merită.
În semn de apreciere pentru întrega activitate în scopul desluşirii tainelor ciberneticii, Ştefan Odobleja a fost ales post-mortem membru onorific al Academiei Române în 1990.
Articol de Gabriela Stroe