pe ROMARG
Rating total: /5

În oraşul Târgovişte, fosta capitală a Ţării Romîneşti, a fost făcută în anul 2003, o descoperire arheologică de o deosebita importanţă. În urma unor lucrări de restaurare a unei bisericuţe vechi (Sfântul Gheorghe), amplasată în cel mai vechi cartier al oraşului (Suseni -până în secolul al XVII-lea biserica a fost în afara oraşului) şi ctitorită de către domnitorul Neagoe Basarab în anul 1512, doi arheologi de la complexul Muzeal Curtea Domnească) din Târgovişte , au scos la lumină dintr-un puţ amplasat sub biserica, în naos, un “seif ” zidit din cărămidă şi mortar.

Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte

Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte

Neagoe Basarab a fost un conducător bogat , în timpul domniei sale ctitorindu-se mai multe lăcaşe de cult : “Mănăstirea de la Curtea de Argeş” şi Mitropolia din Târgovişte, plus alte 27 de biserici, unele dintre ele chiar şi la Muntele Athos sau în Rusia. În ciuda vechimii de aproximativ cinci secole, acesta a rezistat tuturor încercărilor de “spargere”, inclusiv celor făcute cu cele mai moderne mijloace de tocare a pietrei. O lespede ce are în mijloc un vultur bicefal cu însemne heraldice marchează locul. Domnitorul muntean şi-a asigurat “casa de valori” ridicând deasupra ei o bisericuţă. Este prima tainiţă care se găseşte sub un lăcaş de cult. Pierdut în negura timpului, secretul a fost păstrat până acum.

Din păcate tezaurul lipsea, arheologii găsind acolo doar doi ludovici ungureşti din anul 1515. Cercetările ulterioare s-ar putea să releve noi surprize, inclusiv prezenţa unor catacombe sub biserică. Despre tezaurul lui Neagoe Basarab nu se ştie nimic în prezent.

Catacombele Curţii Domneşti de la Târgovişte

Catacombele Curţii Domneşti de la Târgovişte

Biserica Sfântul Gheorghe a fost construită în timpul domniei lui Neagoe Basarab, la aproximativ un kilometru de ieşirea din cetate. Biserica a fost construită deasupra unui puţ, săpat în pământ, menit să ascundă averea Domniei.

Ipoteze

Tainiţa pare a fi aparţinut lui Neagoe Basarab, ascunzişurile (tainiţele) averilor domniei fiind o practică uzuală a acelei perioade agitate a istoriei neamului romînesc, caracterizată prin onestabilitatea Domniilor uzurpate de comploturile boiereşti ce urmăreau adesea schimbarea domnitorilor. În afară de boieri, averile trebuiau ferite şi de turci, care adesea făceau incursiuni de pradă pe teritoriul principatului. Acest gen de tainiţe erau de obicei adăposturi temporare pentru odoarele domneşti, care erau scoase la lumină după ce primejdia trecea. Cele două monede indică clar că tainiţa a fost folosită.

Deoarece Neagoe Basarab a predat domnia fiului sau Teodosie , se poate ca tainiţa sa fi fost golită de domn sau de neamurile domnului, poate chair de fiul său, care este luat in 1552, dupa numai un an de domnie şi dus la Constantinopol.

Articol scris de : Nicoleta Bacanu

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe