pe ROMARG
Rating total: /5

A luat în stăpânire şi la propriu şi la figurat Polul Sud. Inginerul chimist şi exploratorul polar Teodor Negoiţă a devenit în 1995 primul roman care a atins şi Polul Nord. În prezent, conduce prima staţie românească de cercetare şi explorare din Antarctica, fondată de către el şi inaugurată pe 19 februarie 2006.

Teodor Gheorghe Negoiţă s-a născut la data de 27 septembrie 1947 în comuna Sascut din judeţul Bacău. Deoarece părinţii săi erau de profesie învăţători, micul Teodor a avut norocul să aibă acasă o bibliotecă cu foarte multe cărţi vechi de călătorii. A fost atras încă de atunci mai ales de descrierile unor expediţii în zonele cele mai dificile de pe glob.

Urmează ulterior cursurile Facultăţii de Chimie Industrială de la Iaşi, devenind inginer chimist. În perioada Facultăţii, a frecventat şi cursuri la Facultatea de Geografie, de Istorie sau de Folclor. Era pasionat de etnologie şi cel mai mult îl interesau pădurile ecuatoriale, Amazonia sau Noua Guinee.

Era însă imposibil pe vremea aceea să faci o cercetare efectivă pe teren, aşa că şi-a gasit un refugiu într-un domeniu pe care putea să-l aprofundeze în ţară: speologia. Avea vârsta de 33 de ani când a învăţat, de unul singur, tehnica speologiei alpine. Pasiunea sa a evoluat apoi către peşterile de gheaţă şi s-a concretizat într-un proiect mai consistent: primul program românesc de cercetări polare iniţiat in 1987 . Abia după 1990 visul a devenit realitate.

Încă de la primele expediţii, el a intrat în contact cu cercetătorii danezi, norvegieni, canadieni, ruşi, cu intenţia ca grupul său de cercetători polari români să nu urmeze direcţii de cercetare care să se suprapună cu ale altor ţări, ci să efectueze cercetări originale, care să evidenţieze meritul particular al României.

În anul 1997 a început să prezinte lucrări la „Tratatul Antarctic”, la care România aderase încă din anul 1971. Niciun român nu prezentase până atunci contribuţii evidenţiate prin cercetări. În anul 2000 Teodor Negoiţă beneficiază, de onoarea de a avea cuvântul de deschidere, cu ocazia „Tratatului Antarctic” desfăşurat la Londra, în faţa a 43 de ţări

Cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfăşurat în oraşul Stockholm (Suedia) în iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundaţiei Antarctice Române una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii. Semnarea acestui acord a avut loc în prezenţa ambasadorilor celor două state: România şi Australia. Astfel, exploratorului român Teodor Negoiţă i-au fost recunoscute eforturile de continuare a tradiţiei începute de Emil Racoviţă în urmă cu mai bine de un secol.

La data de 13 ianuarie 2006, a avut loc inaugurarea primei staţii româneşti permanente de cercetare şi explorare din Antarctica, Staţia Law-Racoviţă. Baza Română de Cercetări Antarctice Law-Racoviţă a fost oferită României de către Divizia Antarctică Australiană.

“După mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviţă în Antarctica. Cea mai mare satisfacţie din cariera mea am avut-o când am preluat baza de la australieni. Am fost atât de emoţionat atunci, că nici nu puteam semna”, a mărturisit dr. Teodor Negoiţă

Cu scopul de a inaugura staţia din Antarctica, Teodor Negoiţă a efectuat cea de-a XIII-a expediţie a sa în regiunile polare, petrecând două luni şi jumătate pe continentul antarctic, într-o echipă de cercetare alături de două femei, primele românce în Antarctica – dr. Florica Topârceanu – cercetator la Institutul de Virusologie al Academiei Române, prima femeie-biolog dupa Racovita la Polul Sud, si o tânara biochimista, din Târgoviste, Ileana Bocanciu, vicepresedinte a Clubului “Chindia” – studenta la Facultatea de Geografie.

Gândul cel mai drag al cercetătorului polar este acela ca Statul Român să preia Baza a cărei întreţinere nu ar costa mai mult de 10% din bugetul unei ambasade româneşti. O altă dorinţă “fierbinte” a cercetătorului este ca la Baza de la Polul Sud, în vara australă, să aibă o expediţie internaţională, cercetători care să lucreze alături de români în proiecte ştiinţifice comune.

Dr. ing. Teodor Negoiţă, directorul Institutului Român de Cercetări Polare, a fost decorat cu următoarele ordine: Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer (decembrie 2000) – conferit de preşedintele României, Emil Constantinescu şi Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Comandor (2008) – conferit de preşedintele Traian Băsescu.

Ana-Maria Marcu

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe