pe ROMARG
Rating total: /5

Transilvania este un bastion natural, cu paduri dese, aparate de munti. Regiunea se bucura de o natura blanda, de un podis fertil si de o populatie multietnica harnica si creativa.

Nimic nu se compara cu senzatia pe care o ai cand treci cu masina prin satele de pe Tarnave intr-o seara de vara, cand aerul miroase a fan si cetate veche, cand soarele se pregateste sa alunece dincolo de dealuri si cand copiii alearga veseli spre case. Poate doar senzatia de timp ce sta pe loc la bataia de miezul noptii dintr-o cetate medievala inca locuita. Iar ambele senzatii pot fi traite intr-un singur sejur prin Transilvania.

Ca turist, cu o harta in mana si putina atentie pentru locurile pe care le parcurgi, descoperi ca Transilvania seamana cu o cetate protejata de Muntii Carpati. La randul ei, adaposteste cetati si biserici stravechi.

Aici gasesti unele dintre cel mai bine conservate centre medievale din Europa, cu arhitectura saseasca: Brasov (centrul tarii), Sibiu (fosta capitala culturala europeana, 2007) ori Sighisoara (unul dintre rarele orase – citadela locuite din lume). Bisericile fortificate care se afla risipite prin satele transilvanene iti vor atrage cu siguranta atentia: Biertan, Saschiz si, mai ales, Prejmer, una dintre cele mai mari biserici fortificate din sud-estul Europei. Sapte dintre cele circa 150 de biserici fortificate transilvanene fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Transilvania este un spatiu multietnic cunoscut strainilor multumita si scriitorului Bram Stoker si faimosului sau conte Dracula. Filmele regizate la Hollywood pe tema vam­pirului au accentuat confuzia intre personaj (fictiv) si domnitorul (real) Vlad Tepes, care l-ar fi inspirat pe Stokerin descrierea lui Dracula. O confuzie pana la urma folositoare Transilvaniei, pe care strainii isi doresc astfel sa o cunoasca mai bine. Si te asiguram ca n-au ce regreta, ba dimpotriva. Tot de numele lui Dracula se leaga si unul dintre cele mai cunoscute castele ale Transilvaniei – Bran (langa Brasov).

Muntii transilvani adapostesc comori durate de omul Evului Mediu, dar si comori naturale: lacurile glaciare din Retezat, Pestera – ghetar Scarisoara, Parcul National Piatra Craiului, unde ursii sunt la ei acasa, Muntii Orastiei, care au cea mai mare con­centrare de asezari dacice si Sambata de Jos, care detine cea mai mare herghelie de cai lipitani din tara. Cat despre oamenii locului, daca ajungeti, de exemplu, in Tara Motilor, pe Valea Ariesului, cea bogata in aur, veti pricepe imediat cat de mult si de armonios imbina Transilvania un stil de viata arhaic cu preceptele modernitatii.

TRANSILVANIA 1

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Date contact


Adresa:
Coordonate: Latitudine: , Longitudine:
Telefon:
Website:
E-mail:
Program:

Autor


Rating

Experienta vizuala
( )
Experienta auditiva
( )
Experienta olfactiva
( )
Experienta gustativa
( )
Experienta tactila
( )
Rating total: /5 din voturi


Comentează şi tu!

Gaseste-ne pe