Ingrediente:
Coca: 1 kg de făină, 3-4 ouă, ceapă, 300 ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahăr, 50 g drojdie.
Umplutura: 1,5 kg varză dulce sau 1 kg varză murată, 100 g untură, 200 g ceapă, 1 g piper pisat, sare după gust.
Mod de preparare:
În făină se face la mijloc o gropiţă, în care se pune drojdia înmuiată puţin în lapte călduţ, amestecând până când se face ca o smântână, apoi se acoperă cu un prosop încălzit şi se ţine la loc călduţ, până începe să crească. Se adaugă apoi ouăle bătute cu puţină sare, uleiul sau untul, zahărul şi se amestecă, adaugând în acest timp restul de lapte călduţ, cât înghite făina.
Se obţine astfel o cocă. Se frământă până ce aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe vas, după care se pune la loc călduţ să crească. Când aluatul a crescut de două ori decât era iniţial, se împarte în două şi din fiecare parte se întinde câte o foaie. Se taie pătrate cu latura de 15-16 cm şi pe mijlocul acestora se adaugă umplutura de varză.
Fiecare colţ al pătratului de aluat se adună spre mijloc în formă de plic, strângându-se marginile cu degetele ca să se lipească aluatul şi să nu iasă varza. Vărzările se ung cu un ou bătut, se aşează pe o tavă unsă şi se lasă într-un loc călduţ pentru 10-15 minute ca să crească.
Se coc apoi în cuptor pînă se rumenesc frumos. Se consumă ca gustări calde sau reci, la vin sau la ceai.